NavMenu

Pruga od Beograda ka Sjevernoj Makedoniji gradiće se bez dugo planirane nove dionice do Velike Plane - Dupliraju se kolosjeci preko Mladenovca

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.04.2021. 16:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SB7/shutterstock.com)Ilustracija
Buduća pruga od Beograda do Sjeverne Makedonije, prema svemu sudeći, neće podrazumijevati i gradnju potpuno nove trase do Velike Plane, kako je ranije bilo predviđeno, već će biti duplirani kolosjeci preko Mladenovca, potvrđeno je za eKapiju iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- Tehnička studija predviđa korišćenje postojeće trase pruge i najveći broj stanica bi se zadržao na postojećim lokacijama - kažu za naš portal i dodaju da će biti duplirani kolosjeci preko Mladenovca.

Nedavno je najavljeno da je gradnju ove pruge podržala i Evropska unija sa 700 mil EUR, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je "Srbija prihvatila varijantu 4".

Varijantom 4, kako kažu iz resornog ministarstva, predviđeno je više opcija u pogledu najveće dopuštene brzine kretanja voza.

- Varijanta 4 predviđa realizaciju brzine kretanja voza do 200 km/h na pruzi od Beograda do Niša, pri čemu su izuzeti djelovi pruge za koje je procijenjeno da bi povećanje projektne brzine dovelo do značajnog povećanja investicije, uglavnom zbog lokalnih ograničenja (zona željezničkih stanica u gradovima), a najveći broj stanica bi se zadržao na postojećim lokacijama - ističu.

Sa kineskom kompanijom CRBC prije dvije godine potpisan je Memorandum kojim je predviđeno unapređenje kapaciteta na dionicama pruge Beograd-Niš-Preševo-državna granica Sjeverna Makedonija.

- Memorandum o razumijevanju na projektima rekonstrukcije dionica na Koridoru X definisao je potrebu analize na tehničkom i komercijalnom nivou. Procijenjena vrijednost investicije za dionicu Beograd-Niš je oko 2,2 mlrd USD, a za dionicu Niš-Preševo-državna granica sa Sjevernom Makedonijom je oko 2,1 mlrd USD - navode iz resornog ministarstva.

Kako je u julu 2019. godine rečeno za naš potral iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, CRBC je bio angažovan i na pripremi procjene troškova izgradnje nove dvokolosječne pruge Resnik–Klenje-Mali Požarevac–Mala Krsna-Velika Plana.

Ivana Milovanović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.