NavMenu

Troškovi za dodjelu žiga "Dobro iz Crne Gore" sniženi za 50% - Približiti domaći kvalitet mlađoj populaciji

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.04.2021. 14:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kuvona/shutterstock.com)Ilustracija
Troškovi za rješavanje zahtjeva za dodjelu i upotrebu znaka "Dobro iz Crne Gore" će tokom 2021. godine biti umanjeni za 50%, odlučeno je na sjednici Savjeta za dodjelu žiga vizuelnog označavanja crnogorskih proizvoda "Dobro iz Crne Gore".

- Budući da je iz poznatih razloga situacija u kojoj se svi nalazimo veoma složena, a kako bismo podržali naša preduzeća da nastave sa ranije započetim aktivnostima odlučili smo se na ovaj korak. Vazno je da što više proizvoda natprosječnog kvaliteta dobije žig "Dobro iz Crne Gore", kako bi promovisali prave vrijednosti i podstakli domaću proizvodnju - rekao je predsjednik Privredne komore Crne Gore (PKCG) Vlastimir Golubović.

Projekat "Dobro iz Crne Gore" Privredna komora realizuje od 2008. godine sa ciljem promovisanja domaćih resursa i stimulisanja njihovog korišćenja, razvoja domaće proizvodnje, povećanja izvoza, novih investicija i radnih mjesta, te ukupnog ekonomskog i društvenog razvoja. Žig "Dobro iz Crne Gore" se dodjeljuje za proizvode/usluge koji imaju kvalitet više. Pravo na korišćenje ovog žiga danas ima 20 kompanija za 102 proizvoda.

Savjet za dodjelu žiga vizuelnog označavanja crnogorskih proizvoda Dobro iz Crne Gore održao je 28. aprila 2021. godine prvu sjednicu u novom sazivu. U narednom periodu činiće ga predstavnici Komore, Ministarstva ekonomskog razvoja, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kompanija Jadroagent, Trebjesa, 13. jul - Plantaže, Stadion, Voli Trade, Fleka, zatim Nacionalne turističke organizacije, Uprave za inspekcijske poslove, Zavoda za metrologiju Crne Gore, Instituta za standardizaciju, Akreditacionog tijela, Ekonomskog i Fakulteta likovnih umjetnosti UCG, Fakulteta umjetnosti i komunikologije, UDG, Instituta za javno zdravlje i Centra za ekotoksikološka ispitivanja.

Na sjednici, koju je vodio predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović, donijeti su Poslovnik o radu Savjeta za dodjelu žiga vizuelnog označavanja crnogorskih proizvoda Dobro iz Crne Gore, Poslovnik o radu tehničkih komiteta, te Odluka o predsjednicima tehnickih komiteta.

Potpredsjednica Komore Nina Drakić prezentovala je Izvještaj o realizovanim aktivnostima u 2020. i planirane za 2021. godinu.

U cilju promocije domaćih proizvođača koji su nosioci Žiga, a samim tim i afirmacije kvaliteta domaćih proizvoda i usluga, u 2020. godini Komora je pripremila materijal pod nazivom "Domaći proizvod - temelj snažne ekonomije". Ovaj promotivni materijal publikovan je 29. avgusta kao dodatak na 32 strane u dnevnom listu Vijesti. Korisnici žiga "Dobro iz Crne Gore" su imali priliku da učestvuju na 58 edukativnih aktivnosti. Nastavljene su aktivnosti na promociji projekta "Kupujmo domaće" i "Domaći ukusi", te promocija domaćih proizvoda učešćem u elektronskim i štampanim medijima, internet portalima, bilbordima.

- Pojave kao što je pandemija, koja nas je zadesila u prethodnoj godini, naglašava potrebu za jačanjem domaće proizvodnje, prije svega hrane, da bi se u tim uslovima obezbijedilo sigurno snabdijevanje tržišta. S tim u vezi, Komora je posvetila još veću pažnju afirmaciji domaćih proizvoda, te u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja dodatno afirmisala akciju "Kupujmo domaće". Putem 73 bilborda širom Crne Gore, poslata je poruka da se upravo kupovinom crnogorskih proizvoda snaži domaća ekonomija - rekla je Drakic.

Mjerenje efekata sprovedenih aktivnosti dostupno je kroz rezultate istraživanja o stavovima potrošača, koje je realizovano tokom prve polovine marta 2020. godine, sa ciljem ocjene znanja, svijesti i stavova javnosti o projektu "Dobro iz Crne Gore" i kampanjama "Kupujmo domaće", te "Domaći ukusi". "Dobro iz Crne Gore" prepoznaje oko 2/3 potrošača u zemlji, a ohrabrujući podatak je da 16% potrošača procjenjuje da će u narednih 12 mjeseci češće kupovati proizvode domaćeg porijekla. Međutim, istraživanje pokazuje da je mladima svejedno kupuju li kvalitetne domaće ili proizvode iz inostranstva.

- Svi treba da doprinesemo širenju svijesti o značaju kupovine domaćih proizvoda. Dobro iz Crne Gore je znak onih koji su natprosječni po kvalitetu - rekao je Vlastimir Golubović.

Marija Čvorović, načelnica Direkcije za razvoj nacionalnog brenda pri Ministarstvu ekonomskog razvoja, takođe je zabrinuta zbog indiferentnosti mladih prema domaćim proizvodima. Budući da se ova populacija informiše online, smatra da se što više treba u projektu posvetiti internet komunikaciji, edukaciji i promociji. Sa ovom ocjenom se saglasio i Mladen Fatić iz Pivare Trebjesa, koji smatra i da kampanje "Kupujmo domaće" i "Domaći ukusi" treba objediniti.

Miloš Milošević iz preduzeća Fleka, smatra da bi se intenzivnijim promovisanjem žiga u digitalnim medijima doprinijelo afirmaciji domaćeg kvaliteta među mladima. Na ovom poslu, ocjenjuje da je potrebno koristiti pozitivna iskustva iz okruženja.

Prema riječima direktora Instituta za standardizaciju Zorana Glomazića, priča o žigu "Dobro iz Crne Gore" odnosi se na kvalitet, koji rezultira primjenom međunarodnih standarda u poslovanju.

- ISME raspolaže bazom od 22000 MEST standarda "za sve oblasti ljudskog djelovanja" - rekao je Glomazić i pozvao privrednike da iskažu potrebu za novim standardima kako bi njihovo usvajanje bilo uključeno u program rada ove institucije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.