NavMenu

Sjedište proizvođača bakra Russian Copper Company dobiće BREEAM građevinski standard zelene gradnje za energetski efikasan dizajn

Izvor: gradjevinarstvo.rs Srijeda, 28.04.2021. 10:45
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.om/betexion)
Završena je poslovna kula sa atraktivnom fasadom čija forma je inspirisana hemijskom strukturom bakra. Zeleno svjetlo za gradnju je dobijeno još davne 2012. godine a sada su konačno kompletirani radovi. Ova energetski efikasna zgrada visoka samo 88 metara zapravo sa spoljašnje strane nije obložena bakrom iako odaje takav utisak.

Projekat je uradila firma Foster + Partners i ovo je njena prva poslovna zgrada u Rusiji. Kula će postati sjedište vodećeg proizvođača bakra u zemlji, Russian Copper Company (RCC) po čijoj narudžbini je i rađena.

Složena fasada sadrži elemente novog logotipa RCC-a. Pošto spoljašnjost nije od bakra, vremenom se neće pojaviti patina. Sastoji od modularnog sistema od bijelog betona, zastakljenja i nerđajućeg čelika s bronzanim efektom. Zgrada bi trebalo da dobije BREEAM građevinski standard zelene gradnje za energetski efikasan dizajn. Cilj je bio da se smanji gubitak toplote, jer su velike temperaturne razlike u ovom području, idu od čak +30°C pa sve do -30°C.

Kula je sagrađena po načelima pasivne gradnje i shodno tome je karakteriše energetska efikasnost koja je postignuta, jer je 50% spoljnje površine zastakljeno. Tamo gdje je zastakljena fasada korišćeno je trostruko staklo kako bi se obezbijedile optimalne toplotne performanse. Svaki fasadni modul oblikovan je tako da isključuje jako sunce ljeti, ali koristi sunce zimi. Takođe, bijeli beton smanjuje potrebu za vještačkim osvjetljenjem, dok na građevinsku konstrukciju nije nanijet završni sloj, pa je samim tim smanjena količina korišćenog materijala na zgradi što doprinosi smanjenju ugljeničnog otiska.

Kula se prostire na 18.450 m2. U okviru 15 spratova i tri nivoa podruma, nalaze se 123 kancelarije, ali i teretana, sauna, prostorije za sastanke i trpezarija. Raspored je organizovan tako da su kancelarije i poslovne prostorije naslagane jedna na drugu i smještene sa obje strane hodnika koji se proteže duž centralnog dijela. U okviru tog hodnika u spoljašnjem dijelu nalaze se dnevni boravak i mjesta za opuštanje tokom pauze, odakle se proteže pogled na grad.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Saobraćaj

Tunel Sozina opslužio 774,88 hiljada vozila

Tunel Sozina je od početka godine opslužio 774,88 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji gazduje Sozinom, u prošloj godini kroz tunel je prošlo 3,52 miliona vozila, u 2022. godini 3,07 miliona, a 2021. njih 2,61 milion. Tunel Sozina otvoren je u julu 2005. godine. Njegova izgradnja koštala je oko 74 miliona EUR, od čega je 50 miliona obezbijedila Crna Gora, dok je 24 miliona obezbijeđeno kreditom Evropske investicione

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.