NavMenu

Na tržište stižu sorte pšenice obogaćene cinkom i kukuruz otporan na štetočine?

Izvor: Agroklub Srijeda, 28.04.2021. 09:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rajko Karišić)Ilustracija
Naučnici Međunarodnog centra za oplemenjivanje kukuruza i pšenice (CIMMYT) vjeruju da će nove sorte pšenice obogaćene cinkom osigurati više minerala u ishrani miliona siromašnih ljudi, koji se bore sa neuhranjenošću.

- Očekujem da će nova sorta sa visokim udjelom ovog elementa činiti najmanje 80% onih koje će se naći širom svijeta u idućih 10 godina, ali trenutno one čine udio od samo 9% - rekao je za Reuters generalni direktor CIMMYT-a, Martin Kropf.

Istraživanje ovog centra sa sjedištem u Meksiku usredsređeno je na jačanje prinosa i sredstava za život globalno najsiromašnijih poljoprivrednika, a riječ je o zemljama Trećeg svijeta. Takođe, njime žele da se riješe izazovi koje uzrokuju klimatske promjene poput suše, zagrijavanja i biljnih patogena.


Nisu GMO

Kako navodi direktor ovog centra, ove "poboljšane" sorte nastaju u saradnji sa njihovim partnerima, sjemenskim kompanijama iz Indije, Pakistana, Bangladeša, Meksika i Bolivije, a pridružiće im se i Kina.

Očekuje da će se gotovo sve nove sorte pšenice nutricionistički poboljšati tokom sledećih decenija te napominje da su one razvijene tradicionalnim tehnikama uzgoja, a ne zasnovanim na genetski modifikovanim organizmima (GMO). Kaže da je takvo sjeme sposobno da umanji pothranjenost putem žitarice koja se konzumira širom svijeta.

Njegovo širenje poboljšava ishranu kojoj nedostaju minerali poput cinka i gvožđa, a bitni su za borbu sa virusima. Nedostatak cinka jedan je od glavnih uzroka neuhranjenosti u svijetu, a procjenjuje se da pogađa više od dvije milijarde ljudi.


Kukuruz otporan na jesenju sovicu?

Njihovi naučnici, sa proračunom za istraživanje od 120 mil USD, razvili su oko 70% sorti pšenice koja se trenutno sije na globalnom nivou te oko polovine kukuruza. Nedavno su razvili i sorte kukuruza otporne na jesenju sovicu, insekta koji je nanio veliku štetu usjevima u Africi i Aziji te će ga distribuirati u više afričkih zemalja.

Kropf navodi da CIMMYT, koji u tipičnoj godini razvija i primjenjuje oko 35 oplemenjenih sorti pšenice na globalnom nivou, ispunjava prostor koji najpoznatije sjemenske kompanije izbjegavaju.

- Mi stvaramo sorte za one sredine u kojima privatni sektor ne može da zaradi mnogo novca - rekao je zaključivši da najsiromašniji poljoprivrednici takođe moraju redovno da usvajaju novitete u svijetu u kom štetočine i bolesti predstavljaju sve veći problem.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.