NavMenu

FBiH namjerava da proizvodi rusku vakcinu?

Izvor: Klix Utorak, 27.04.2021. 16:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Alexey Fedenkov)Ilustracija
Vlada FBiH će u saradnji s Veterinarskim fakultetom u Sarajevu pokušati da pokrene proizvodnju ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnik V u Bosni i Hercegovini, saznaje Klix.ba od izvora iz entitetske vlade.

U ostvarivanju ovog cilja, federalna vlast je navodno već sprovela pojedine aktivnosti. Prema spomenutom izvoru, vakcine bi proizvodio Veterinarski fakultet, a potrebna proizvodna tehnologija bi bila kupljena u Njemačkoj.

To podrazumijeva da će nadležni od Rusije kupiti tzv. "know how", tj. podatke o tome kako se vakcina proizvodi. Navedene informacije Klix je provjerio kod dekana Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Muhameda Smajlovića, koji je kratko odgovorio.

- Nemam komentar na tu informaciju. Tu informaciju morate tražiti od Vlade FBiH. Takve stvari ne smijemo objavljivati - ni da jeste, ni da nije. Sada zaista nemam komentar - izjavio je Smajlović.

U međuvremenu, federalna vlast još ne uspijeva nabaviti vakcine direktno od proizvođača. Prvo je pokušala kupiti upravo vakcine Sputnik V, a u međuvremenu je saoppštila da će pokušati kupiti i vakcine iz Kine. Trenutno se čeka okončanje započetog procesa za nabavku kineske vakcine, a započeta je i procedura za nabavku Pfizera. U ovom trenutku se čeka povratna informacija američke kompanije.

Federacija BiH trenutno nema dovoljno vakcina da bi provodila masovniju imunizaciju, a trenutne količine koje su dobili ili kupili putem COVAX mehanizma su dovoljne tek za zdravstvene radnike i dio starije populacije.

Podsjećamo, Srbija je prva zemlja u regiji koja je osigurala proizvodnju vakcine. Njen Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak će proizvoditi Sputnik V. To isto pokušava veći broj država širom svijeta. Proizvodnja u Srbiji trenutno najtraženije robe na svijetu bi trebala početi 20. maja, a predsjednik ove države Aleksandar Vučić je najavio da bi ove vakcine u upotrebi trebale biti već u junu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.