NavMenu

Sve izvjesniji dogovor sa Kinom za odlaganje otplate glavnice za gradnju autoputa

Izvor: Mina Utorak, 27.04.2021. 14:28
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Ministarstvo kapitalnih investicija/Screenshot)
Crnogorska Vlada trenutno pregovara s Kinezima o odgađanju otplate glavnice za kredit za auto-put, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović i dodao da je siguran da će Crna Gora i Kina naći način da se dogovore.

On je, gostujući na HRT-u, kazao da se takođe pregovara i sa EU institucijama da se taj kredit refinansira jeftinijim evropskim kreditima.

- Sasvim sam siguran da će Crna Gora i Kina naći način da se dogovore. Više od 90% puta je gotovo i do kraja godine bi trebalo da bude gotova ova najzahtjevnija dionica. Mislim i da će se naći način da se ispregovara odlaganje otplate glavnice - saopštio je Milatović.

On je dodao da postoji i interes EU da se kredit refinansira kako bi se vratio kineski dug.

Milatović je kazao da nije dobro što je kredit uzet u dolarima.

On je rekao da se nada da će Crna Gora biti sljedeća nova članica EU, pri čemu Hrvatska može odigradi značajnu ulogu.

Milatović je naveo da je Crna Gora, upravo zbog nedostatka auto-puta svedena na to da bude isključivo avio-destinacija. Prošle sezone su doživjeli potpuni krah, turistički promet je pao 87%.

Nova Vlada smatra da je to dijelom i rezultat političkih odluka prethodne vlade - zatvaranja granica sa Bosnom i Hercegovinom (BiH) i Srbijom. Optimističan je u vezi sa ovom sezonom, jer se situacija s koronavirusom stabilizovala, počela je i imunizacija i vakcinisano je deset odsto odrasle populacije. Osigurane su, kako je dodao, dodatne vakcine Pfizera, AstraZenece, kao i iz Kine i Rusije.

- Ulazak u Crnu Goru je slobodan za pogranične zemlje: Hrvatsku, BiH, Srbiju, Albaniju i Kosovo i Sjevernu Makedoniju. Balans između ekonomije i zdravlja je jako važan, naročito za zemlje koje su usmjerene prema turizmu. Vrlo smo teško preživjeli prošlu godinu. Prosječna neto plata je oko 530 EUR, a ekonomija je pala više od 15% - rekao je Milatović.


Vlada, kako je kazao, donosi peti set mjera za pomoć preduzetništvu.

Izdatak obveznice od 750 mil EUR dao im je, kako je rekao, kiseonika da izdrže naredni period.

- Moramo biti optimisti - naveo je Milatović.

Govoreći o prodaji crnogorskih nekretnina Rusima kazao je kako su Rusi bitni dio ekonomije. Važnije je, kaže, unaprijediti demokratizaciju i pravila igre.

Milatović je kazao da je zadovoljan sastancima sa uspješnim hrvatskim privrednicima i ministrima Zdravkom Marićem i Tomislavom Ćorićom.

On će danas imati sastanak sa ministarkom turizma Nikolinom Brnjac.

- Želimo da predstavimo viziju nove crnogorske Vlade u cilju unapređenja odnosa - rekao je Milatović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Olakšica za vozače: Uz elektronsku naplatu putarine, uskoro bez zadržavanja na putevima u Srbiji

Vozačima u Crnoj Gori, uskoro će biti dostupna mogućnost da sa sopstvenim tag uređajem elektronski plaćaju putarinu kako u Crnoj Gori tako i na cestama u Srbiji, što će značiti manje zadržavanje i brži protok saobraćaja. Kako za portal Kolektiv me objašnjava Ana Palibrk iz preduzeća Monteput, riječ je platfortmi Toll for all (T4A) – Putarina za sve, koja podrazumijeva da se sa jedinstvenim tag uređajem može putovati kroz više

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.