NavMenu

Strategija digitalne transformacije po ugledu na najbolje svjetske prakse - Izmjenom zakona elektronski dokument biće izjednačen sa papirnim

Izvor: eKapija Utorak, 27.04.2021. 08:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Den Rise/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija organizovalo je inicijalne konsultacije tokom razvojne faze nacrta Strategije digitalne transformacije Crne Gore 2022-2026, Strategije sajber bezbjednosti Crne Gore 2022-2026. i konsultacije tokom javne rasprave povodom Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskom dokumentu.

Konsultacije su održane kako bi se obezbijedilo veće učešće javnosti u procesu izrade strateških dokumenata, te kako bi taj proces bio inkluzivan od početka. U konsultacijama su učestvovali predstavnici privrede, akademske zajednice, NVO sektora i međunarodnih udruženja u Crnoj Gori.

Državna sekretarka u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija, Marina Banović, kazala je da su inicijalne konsultacije o dva strateška dokumenta i Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o elektronskom dokumentu od vitalnog značaja za digitalizaciju crnogorskog društva.

- U proteklom periodu imali smo prilike da se sretnemo i razgovaramo i ti razgovori su pokazali da su ovi projekti od posebnog interesovanja za poslovnu zajednicu u Crnoj Gori. To nije iznenađujuće, s obzirom na to da ovaj set dokumenata predstavlja veoma značajne karike u procesu digitalne transformacije - kazala je Banović.

Mirjana Begović, načelnica direkcije za elektronsku upravu, kazala je da Strategija digitalne transformacije 2022-2026. predstavlja jedan od ključnih strateških dokumenata Vlade Crne Gore.

- U toku izrada nekoliko strateških dokumenta u oblasti reforme javne uprave, sajber bezbjednosti, a cilj je da se ovi procesi sinhronizuju. Veoma je važno da u ovoj inicijalnoj fazi konsultacija dobijemo inpute od privrede u oblasti elektronskog poslovanja, ali i od svih zainteresovanih strana - saopštila je ona.

Begović je kazala da će situaciona analiza ukazati na sve probleme i izazove kada je u pitanju digitalna transformacija, te da će se tokom izrade strategija ugledati na prakse zemalja koje su lideri u razvoju elektronskih servisa, kao što su Estonija, Slovenija, SAD i Velika Britanija.

Dušan Krkotić, šef Odsjeka za informacionu-komunikacionu infrastrukturu i informacionu bezbjednost, predstavio je plan aktivnosti na izradi Strategije sajber bezbjednosti Crne Gore 2022-2026, sa Akcionim planom za 2022.

On je kazao da će se implementacijom ovog dokumenta obezbijediti unapređenje sajber prostora na svim nivoima u državi, te unapređenje institucionlanog okvira za odgovor na sajber incidente koji su sve kompleksniji, unapređenje standarda i smjernica koje donose EU i NATO, kao i adekvatna zaštita kritičnih informatičkih servisa.

- Realizacijom plana aktivnosti obezbijediće se pravovremenost u radu, transparentnost procesa strateškog planiranja i uključenost svih zainteresovanih nacionalnih i međunarodnih aktera - zaključio je Krikotić.

Jelena Knežević, načelnica Direkcije za normativu i standardizaciju je kazala da se nakon dugogodišnje primjene ovog zakona pristupilo izradi Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskom dokumentu.

- U praksi se pokazalo da je neophodno njegovo unapređenje koje se odnosi prije svega na primjenu, pravnu valjanost elektronskog dokumenta, izraze i dr, te ga je neophodno izmijeniti i dopuniti u dijelu digitalizacije papirnog dokumenta, ovjere digitalizovanog dokumenta i dostavljanja elektronskih dokumenata - saopštila je ona.

Knežević je kazala da su predložene novine u oblasti regulisanja korišćenja i punovažnosti digitalizovanog dokumenta koji je konvertovan iz papirne u elektronsku formu.

- Ovim zakonom elektronski dokument je izjednačen sa papirnim u smislu punovažnosti, dokazne snage i pisane forme. Elektronska forma, ovjerena od strane donosioca akta, notara ili drugog ovlašćenog lica, imaće istu dokaznu snagu kao i izvorni papirni dokument - saopštila je ona.

Knežević je naglasila da je novina i regulisanje načina dostavljanja elektronskog dokumenta pravnih i fizičkih lica prema nadležnim organima, između nadležnih organa i stranaka, kao i dostavljanje elektronskog dokumenta između nadležnih organa, te da će donošenje ovog zakona doprinijeti unapređenju poslovnog ambijenta, razvoju usluga elektronske uprave, kao i efikasnijem postupanju pravnih i fizičkih lica i nadležnih organa, što će rezultirati i većom uslužnošću prema građanima i privredi.

- Upotreba elektronskog dokumenta u pravnom prometu, upravnim, sudskim i drugim postupcima će rezultirati razvojem novih elektronskih servisa visokog nivoa sofisticiranosti - zaključila je Knežević.

Ona je kazala da je okvirno izračunata ušteda vremena i novca, preko sistema za elektronsko upravljanje dokumentima - eDMSa za 17 institucija na godišnjem novou od 60.725 EUR.

Predstavnici privrede su istakli zadovoljstvo povodom izrade strtaeškog dokumenta, te dali konkretne predloge za unapređenje, kako samog procesa izrade, tako i samih dokumenata. Takođe, pružili su punu podršku Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija u definisanju strateškog i normativnog okvira u cilju sprovođenja digitalne transformacije.

Javni poziv za konsultacije zainteresovane javnosti u početnoj fazi pripreme Strategije digitalne transformacije Crne Gore 2022-2026, Strategije sajber bezbjednosti Crne Gore 2022-2026. i Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskom dokumentu traje objavljen je 19. aprila i trajaće do 17. maja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.