NavMenu

Trenutne najave ne ulivaju nadu, glavno vrijeme za pripremu sezone izgubljeno - Okrenuti se organizovanom turizmu usmjerenom ka zapadnim tržištima

Izvor: Mina Ponedjeljak, 26.04.2021. 08:43
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Nikodi)
Trenutne najave ne ulivaju veliku nadu da će ovogodišnja turistička sezona biti značajno uspješnija od prethodne, ocijenio je dekan Fakulteta za turizam Rade Ratković.

- Sa bilo kojim rezultatom, pa makar on bio imalo bolji od prošlogodišnjeg, treba da budemo zadovoljni, a naše oči uprte u turističku sezonu naredne godine - rekao je Ratković za agenciju CGNews.

Ratković je ocijenio da je sadašnji trenutak u turističkoj privredi dosta konfuzan.

- Mi smo donedavno imali rekordnu pandemiju, koja se smirila zahvaljujući restriktivnim mjerama i u tom pravcu bi trebalo nastaviti djelovanje - kazao je Ratković.

Prema njegovim riječima, treba biti svjestan da je glavno vrijeme za pripremu sezone izgubljeno, jer se sezona za organizovani turizam priprema godinu unaprijed.

To vrijeme je, kako tvrdi, potrošeno i prošle i ove godine na izborne aktivnosti.

Sada je, kako smatra Ratković, pravo vrijeme da se počnu pripreme za organizovani turizam usmjeren ka zapadnim tržištima.

- Imamo argumente da smo uspjeli da smirimo pandemiju i sertifikate Svjetskog savjeta za turizam da smo sigurna destinacija, što će stimulisati zapadne partnere da se uđe u proces predugovaranja kako bi u septembru imali cijene i krenuli u promociju naredne turističke sezone. Ne možemo imati ekonomski održivi turizam bez zapadnih tržišta - poručio je Ratković.

On je kazao da su istočno i tržište regiona "utješna nagrada".

- Građani sa ovih tržišta imaju veliki broj stanova u našoj državi i prvenstveno će puniti svoje stanove. Tek nakon toga domaći izdavaoci mogu računati na goste i to u slučaju da cijene budu niske - dodao je Ratković.

On smatra da Crna Gora, ako cijene budu na realnom nivou, prije svega hotelskog smještaja, neće biti interesantna za goste sa tih tržišta, s obzirom na njihovu platežnu moć.

Ratković smatra i da sada treba početi sa primjenom strategije koja je ranije usvojena, a koju su pripremali eksperti iz Španije. On je podsjetio da ona predviđa različite strategije za različita tržišta i njihovu klasifikaciju na primarna, sekundarna i tercijalna.

Strategija, kako je rekao, daje i jasne smjernice za reorganizaciju destinaciskog menadžmenta.

- Već tri decenije imamo neefektivan destinacijski menadžment koji nije zasnovan na interesnim, stejholderskim i privrednim principima - naveo je Ratković.

Prema njegovim riječima, neophodno je pospješiti umrežavanje turističkih preduzeća i hotela.

- Imamo veliki broj malih hotela koji nezavisno djeluju i kao takvi ne mogu biti uspješni na organizovanom tržištu. Moraju se umrežiti, a mi još u našem zakonodavstvu nemamo modele za umrežavanje - zaključio je Ratković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.