NavMenu

Crna Gora dobija prvu digitalnu valutu - Vrijednost stablecoin perpera biće fiksirana za euro, početak primjene u turizmu

Izvor: Tanjug Subota, 24.04.2021. 09:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / TheDigitalArtist)Ilustracija
U Crnoj Gori je promovisan projekat za uvođenje stejblkoin perpera (stablecoin), digitalne valute čija bi vrijednost bila fiksirana za euro. Početak primjene se očekuje u sferi turizma, budući da Crna Gora kao destinacija može na ovaj način da istakne dodatnu prednost u odnosu na one zemlje sa sličnom ponudom u kojima ovakve povoljnosti ne postoje, prenosi portal bankar.me.

Stejblkoin perper, kako se navodi, mogu da koriste svi - građani, turisti i privredni subjekti jednostavnom zamjenom eura.

Ovakva konverzija sredstava naziva se tokenizacija, a vrijednost koju će jedan perper imati uvijek će iznositi jedan euro. Drugim riječima, ne postoji rizik od gubitka vrijednosti u slučaju pada cijene, kao što je to slučaj sa volatilnim kriptovalutama. Upravo zato se ova vrsta digitalnog novca naziva stejblkoin, jer je njihova vrijednost trajno vezana za postojeću fizičku valutu, objašnjava se u prilogu.

Ideja o kreiranju crnogorskog stejblkoina nastala je prije tri godine kada su u potrazi za pametnom implementacijom blokčejn tehnologije dva čovjeka paralelno kreirala prve tokene. U pitanju su crnogorski naučnik koji radi u Njemačkoj Aleksandar Kapisoda i Ivan Joličić koji vodi kodni tim angažovan na ovoj ideji i koji je crnogorskoj javnosti upravo najavio finansijsko-tehnološku revoluciju.

Prema riječima Joličića, biće emitovano onoliko perpera koliko bude uplaćeno novca za to, odnosno, korisnici će u željenom iznosu moći da razmijene svoje eure za perpere.

- Za sada ovaj metod funkcioniše uplatom na žiro-račun banke koji se za ovu namjenu koristi i to je moguće učiniti u svakom obliku u kojem se sredstva prenose sa jednog na drugi račun, odnosno uz korišćenje svih dostupnih bankarskih mehanizama uplate novca, a u toku je izrada sistema koji će u narednim mjesecima omogućiti da se dopuna računa na kojem su perperi obavlja direktnim korišćenjem platne kartice korisnika - objašnjava on.

Dodaje da je digitalni novac izuzetno velika prednost u sektoru turizma, posebno u onim segmentima u kojima su ciljna grupa gosti visoke platežne moći.

- Ljudi iz tog svijeta tragaju za prilikama u kojima mogu da koriste inovativne metode plaćanja na koje su navikli. Zato je važno da uzmemo u obzir da postoji jedna prilično brojna grupa korisnika digitalnog novca koji su veliko bogatstvo stekli tako što su kupovali ili rudarili kriptovalute u vrijeme kada je njihova vrijednost bila neznatna i sada raspolažu ogromnim bogatstvom. Njihove navike i način života ukazuju na to da su i te kako spremni da posjete destinacije, kao i da posluju na tržištima na kojima se nude ove mogućnosti plaćanja - naglašava Joličić.

Na pitanje koliko je ovaj način plaćanja bezbjedan, odgovara da će svaki korisnik koji se bude registrovao dobiti svoju adresu, kao i mogućnost da šalje sredstva samo na adrese koje su već verifikovane.

- To znači da ne postoji mogućnost da se sredstva nađu na nepoznatoj adresi, odnosno da budu otuđena i usmjerena na neku neželjenu, nepoznatu lokaciju, već isključivo iz digitalnog novčanika korisnika u digitalni novčanik subjekta kojem on želi nešto da plati - pojasnio je Joličić.

Uvođenje ovog načina plaćanja za trgovce, ugostitelje i hotelijere biće znatno jeftinije od plaćanja karticom, jer nije reč o sistemu koji zahteva dodatne troškove. Nije potreban nikakav terminal, niti bilo kakav resurs, već samo uređaj na kojem je instalirana aplikacija, odnosno pametni telefon ili tablet.

- Ključna prednost Crne Gore za razvoj ovakve vrste digitalnog novca je u tome što je riječ o zemlji koja koristi euro, odnosno koja nema sopstvenu valutu, ali ni mogućnost da štampa evro, jer nije zvanično članica evrozone. Crna Gora je u tom smislu idealna i za testiranje stejblkoina evra zato što nije opterećena zakonskom regulativom i zato što je vrijednost eura koji je u opticaju u Crnoj Gori u monetarnom smislu zaista pokrivena realnom vrijednošću valute - zaključio je Joličić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.06.2023.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Blizu 200.000 EUR za izradu glavnog projekta sportske dvorane na Cetinju

Prijestonica Cetinje raspisala je tender za izradu Glavnog projekta sportske hale u tom gradu, za šta je opredijeljeno 160.000 EUR bez, odnosno 193.600 EUR sa PDV-om. Poziv je raspisan po skraćenom postupku, pa se ponude dostavljaju najkasnije do 19. juna do 9 sati. - Budući da je prvi poziv za projektovanje i izgradnju objekta sportske hale poništen iz razloga što nije pristigla nijedna ponuda, a da jeinvesticija predviđena budžetom gdje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.