NavMenu

Child-friendly turizam za siguran odmor porodica sa djecom - Oznakom brendirano 50 turističkih objekata u CG i 10 hotela u Albaniji

Izvor: Mina Petak, 23.04.2021. 09:45
Komentari
Podeli
(Foto: Zekai Zhu/Pexels)
Child-friendly brend, koji podrazumijeva da dijete tokom odmora bude bezbjedno i da ima odgovarajuću zabavu, trebalo bi da bude podstrek turističkoj privredi da se dodatno uveže i obogati ponudu, saopšteno je na konferenciji Asocijacije za demokratski prosperitet (ADP) - Zid.

Izvršna direktorica ADP Zid, Sanda Rakočević, kazala je da je projekat Child-friendly turizam u prekograničnoj regiji počeo da se realizuje 2018. godine i da je podržan u okviru prvog poziva IPA programa prekogranične saradnje Crna Gora - Albanija.

Projekat je, kako je ocijenila, uspio da ispuni zadati cilj.

- Cilj je bio da se doprinese atraktivnosti prekogranične regije za turiste koji praktikuju odmor sa porodicom i djecom. Kroz projekat smo razvili potpuno novi brend, Child-friendly. Ponosna sam što je i zaštićen, jer smo predali kompletnu dokumentaciju za sertifikaciju i zaštitu brenda - rekla je Rakočević na konferenciji pod nazivom Oslikavanje turističke ponude u "novoj normalnosti".

Dvodnevna konferencija je posvećena učešću kreativnih i kulturnih industrija u razvoju turističke ponude, naročito u predstojećem periodu koji pod uticajem pandemije koronavirusa prerasta u novu normalnost.

Child-friendly brend je autentično crnogorski. Razvijen je i zaštićen tokom realizacije projekta. U Crnoj Gori je brendirano 50 turističkih, odnosno uslužnih objekata markicom Child-firendly. Brend je zastupljen i na albanskom primorju, a do sada je brendirano deset hotela u regionu Skadar i Lježe.

Rakočević je kazala da je u realizaciju projekta bilo uključeno preko 120 različitih društava, organizacija, kompanija i institucija sa crnogorske i albanske strane, kao i da je kroz radionice obučeno preko 300 ljudi iz turističke privrede dvije zemlje.

- U Crnoj Gori je brendirano 50 predstavnika truističke privrede, a u Albaniji deset i svi su dostupni na veb platformi Child-friendly tourism. Osim toga, razvijena je i prekogranična turistička ponuda kroz pet paketa - dodala je Rakočević.

Ona je objasnila da Child-friendly turizam nema u fokusu samo djecu, već i djecu i roditelje.

- Taj koncept odgovara na onu potrebu koju svi roditelji imaju, a to je gdje ću s djetetom tokom dva, pet ili sedam dana odmora. U svim objektima koji su obilježeni Child-friendly markicom dobijate odgovor na to da vaše dijete bude bezbjedno, da bude sa vama i da u isto vrijeme ima odgovarajuću zabavu, a da to nijesu elektronski uređaji - poručila je Rakočević.

Ona je rekla da djeca moraju prije svega da nauče da se igraju, da steknu motoriku i da je to ono što Child-friendly kao brend nudi.

- Vjerujem da je ovo podstrek svim predstvnicima turističke privrede, koji već jesu sastavni dio Child- friendly brenda, i svima onima koji to žele da postanu, da se uvežu. Ovo je idealna prilika da ovaj brend iskoriste za uvezivanje - smatra Rakočević.

Konsultantkinja na projektu, Kristina Gačević, saopštila je da je Child-frendly novi brend na tržištu i da je ponuda namijenjena porodicama sa djecom.

- Obuhvata edukativne sadržaje - od jahanja konja, vožnje brodićem, odnosno svega onoga što djeci može biti zabavno, a da je naravno sigurno i bezbjedno - navela je Gačević.

U Crnoj Gori su kroz projekat uključeni gradovi Rožaje, Podgorica, Bar i Ulcinj, a u Albaniji Skadar i Lježe.

Gačević je kazala da roditelji, kada planiraju odmor sa djecom, prvo gledaju koja su to mjesta koja zadovoljavaju osnovne kriterijume za njihovu djecu - sigurnost, bezbjednost i zabava.

- Kada pričamo o hotelima, prva stavr kad dođemo s djecom je da imamo dobar pristup, krevetić, kutiju prve pomoći i da utikači budu bezbjedni. Kada putujem sa djecom potrebni su mi za bebu blender, grijač za vodu i tuta. Sada mogu da provjerim šta od toga objekti Child-friendly posjeduju - kazala je Gačević.

Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Ivana Đurović, saopštila je da je trenutno naizazovnije biti kreativan na način da inovacije i kreativnost doprinesu pozitivnim rezultatima u turizmu i društvu uopšte.

- Svaki period krize izvlači slabosti jednog sistema na površinu i to je naročito izazovan period koji pokazuje koliko je jedno društvo u mogućnosti i u stanju da se sa tim suoči. Nadam se da nam uz ovakve projekte i cjelokupnu adaptaciju društva predstoje mnogo bolji dani - poručila je Đurović i dodala da je prošla godina bila jako teška i izazovna.

Ona smatra da je turistička privreda spremna da sa tim lošim periodom završi i da krene u neku bolju budućnost.

Menadžer Glavnog grada Podgorica, Marjan Junčaj, saopštio je da bi na ovu temu govorio iz tri segmenta - prirode, porodice i nekog narednog nivoa koji slijedi u budućnosti.

- Glavni grad dosta radi na svim segmentima kada je u pitanju strateško planiranje turističkog razvoja, ali i onome što je konkretno vezano za zdraviji i bolji život građana. Mi iz tog razloga kao prioritet stavljamo očuvanje prirode i potenciramo sve moguće aktivnosti koje se vezuju za prirodu, a koje imaju usku povezanost sa djelatnostima gdje su prisutna djeca - kazao je Junčaj.

On je podsjetio na valorizaciju lokacije Gorice kada je u pitanju avanturistički park.

- Takođe, planiramo da u bliskoj budućnosti stvorimo realne preduslove kada je u pitanju i neka aktivnost koja je vezana za Skadarsko jezero i druge zelene površine, akva-parkove, a možda i neke zoološke vrtove - dodao je Junčaj.

On smatra da turizam ne treba da bude ni u jednom procentu zanemaren, a naročito dio koji se odnosi na Child-friendly turizam.

- Mislim da je situacija sa koronavirusom pružila neki novi izazov. Sve do sada smo uzimali zdravo za gotovo. Smatram da bi trebalo da postavimo neke nove limite kada je u pitanju čistoća vode koju naša djeca piju i čistoća vazduha - rekao je Junčaj.

Doktorantkinja na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore (UCG), Milica Muhadinović, predstavila je prednosti blockchain tehnologije u turizmu. Ona je objasnila da je blockchain baza podataka koja funkcioniše u distribuiranoj mreži više kompjutera koji čuvaju podatke o transakcijama.

Blockchain se primjenjuje kod digitalnih valuta, globalnih plaćanja, slanja doznaka s jednog kraja svijeta na drugi, u mikrofinansiranju, kreiranju lanaca snabdijevanja, čuvanju prava intelektualne svojine i na finansijskim tržištima - za upravljanje dugom.

- Prednosti blockchaina su sigurnost podataka, decentralizacija, nepromjenjivost, efikasnost, transparentnost, povjerljivost - objasnila je Muhadinović.

Kada je u pitanju mogućnost primjene blockchaina u turizmu, ona se ogleda u koordinaciji i upravljanju rezervacijom smještaja i prevoza, identifikaciji putnika, upravljanju prtljagom, plaćanjima.

Muhadinović se osvrnula i na stablecoin, koji ima iste osobine kao većina kriptovaluta.

- Može biti čuvar vrijednosti, raditi kao sistem plaćanja bez granica, može se transferisati bez posrednika, funkcioniše van bankarskog sistema - rekla je Muhadinović.

Takođe, stablecoin omogućava brži i efikasniji transfer.

- Prednosti su da se lako mijenja za zvanično sredstvo plaćanja, olakšava prekogranična plaćanja, smanjuje troškove - objasnila je Muhadinović.

Ivan Joličić je zajedno sa svojim timom programera učesnicima konferencije predstavio Perper - easy pay method.

- Da nije bilo bitkoina, ne bi bilo blokchain tehnologije, koja sada može da nastavi da se razvija bez bitkoina - rekao je Joličić.

On je kazao i da najjače globalne firme u svojim dejlatnostima više ne mogu da negriaju postojanje kriptovaluta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.