NavMenu

Nagli pad svjetske potrošnje vina - Ovako loša godina ne pamti se od 2002.

Izvor: Agroklub Petak, 23.04.2021. 08:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay /SleepyCats)Ilustracija
Svjetska potrošnja vina u 2020. procjenjuje se na 234 miliona hektolitara, što je za 3% manje u odnosu na godinu prije i najniži nivo od one iz 2002, saopštila je Međunarodna organizacija za vinogradarstvo i vinarstvo (OIV) sa sjedištem u Parizu.

U svom izvještaju procjenjuju da je ukupni izvoz iz zemalja koje proizvode vino iznosio 29,6 mlrd EUR, što predstavlja pad od gotovo 7% u samo godinu dana. Kao glavnog krivca prozivaju pandemiju Covid-19 zbog koje su mnoge države morale da zatvore kafiće i restorane, a i turizam koji je važan za vinski sektor, generalno je patio.

Zbog toga su prvenstveno trpela premium vina. Najveći pad potrošnje bilježi Južnoafrička Republika, a on iznosi 19,4%. Slijedi je Kina sa 17,4%.

Istovremeno, svjetska proizvodnja rasla je i to za 1% u odnosu na 2019. godinu dosegnuvši 260 miliona hektolitara. Ostala je stabilna i površina pod zasadima vinove loze, a za prošlu se godinu procjenjuje na 7,3 miliona hektara.

- Sektor je visoko koncentrisan, stoga i rizičan. To nam pokazuje da je neophodna njegova diverzifikacija, počevši od potrošnje - izjavio je direktor OIV-a, Pau Roka. Između ostalih ciljeva, ova organizacija radi na tome da vino učini univerzalnijim potrošačkim proizvodom.

- Azija u kojoj raste potrošnja jedan je od glavnih izazova za vinski svijet - zaključio je.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.