NavMenu

Crna Gora će učestvovati na Svjetskoj izložbi Expo 2020 Dubai

Izvor: eKapija Petak, 23.04.2021. 08:47
Komentari
Podeli
(Foto: Mirko Radonjić)
Vlada je donijela odluku da Crna Gora nastavi sa učešćem na manifestaciji Expo 2020 Dubai, saopšteno je nakon jučerašnje sjednice. Kako je navedeno, za generalnog komesara izložbe određen je princ Nikola Petrović Njegoš, predstavnik potomaka dinastije Petrović Njegoš i predsjednik Fondacije Petrović Njegoš.

- Cilj predstavljanja Crne Gore na Expo-u 2020 je da sadržaj i program paviljona bude nova platforma za međunarodnu prezentaciju Crne Gore. Prepoznajući značaj i ulogu Expo 2020 Dubai kao jedne od najprestižnijih manifestacija za promociju države i njenih potencijala, Crna Gora ima mogućnost da se globalnom auditorijumu predstavi kao ekonomski stabilna i atraktivna investiciona destinacija - soapšteno je iz Vlade.

U informaciji koja je usvojena, navodi se da je Organizacioni odbor Expo 2020 Dubai, uz razumijevanje za finansijske poteškoće sa kojima se Crna Gora suočava, ponudio pomoć timu koji radi na pripremi učešća Crne Gore na Expo-u u definisanju oblasti u kojima se može napraviti ušteda i shodno tome sačiniti novi prijedlog budžeta.

- Organizacioni odbor je, kroz direktnu komunikaciju sa ponuđačem, dostavio novu ponudu koja uključuje smanjenje troškova izgradnje paviljona za 47,3% od prvobitno predviđenog iznosa u otvorenom postupku javne nabavke radova, odnosno na 1, 19 mil EUR. Konstatovano je da će ušteda koja će se ostvariti po ovom osnovu biti preusmjerena na programske aktivnosti tokom šest mjeseci trajanja izložbe - navode iz Vlade.

Cijeneći izuzetno dobre odnose sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Crna Gora je jedna od prvih država koje su potvrdile učešće na izložbi u Dubaiju. Nadležna institucija za koordinaciju učešća na Expo-u bilo je Ministarstvo vanjskih poslova, odnosno Generalni direktorat za ekonomsku i kulturnu diplomatiju, a ugovor o učešću potpisan je 1. jula 2018. godine. Expo biro je stavio na raspolaganje Crnoj Gori parcelu sa paviljonom u sivoj fazi gradnje na dva nivoa (prizemni nivo veličine 427 m2 i kancelarijski prostor na prvom spratu veličine 379 m2).

- Ugovor u učešću uključivao je aneks kojim je bila predviđena i cijena zakupa paviljona u iznosu od 600.000 USD. Ambasadi Crne Gore u UAE, 23. januara 2019. godine, dostavljeno je pismo državne ministarke za međunarodnu saradnju i generalne direktorice Expoa 2020 Dubai Rim Al Hašimi sa obavještenjem da su, prepoznajući posvećenost i angažovanost tima zaduženog za pripremu učešća Crne Gore na Expo-u, Ujedinjeni Arapski Emirati i Expo 2020 Dubai oslobodili Crnu Goru plaćanja zakupa paviljona - dodaje se u informaciji.

Uz razumijevanje za finansijske poteškoće sa kojima se Crna Gora suočava, Organizacioni odbor Expo 2020 Dubai i glavni menadžer za međunarodne učesnike Expo 2020 Omar Shehadeh ponudili su pomoć timu koji radi na pripremi učešća Crne Gore na Expo-u u definisanju oblasti u kojima se može napraviti ušteda i shodno tome sačiniti novi prijedlog budžeta učešća Crne Gore na izložbi.

Nakon uvida u specifikaciju i detalje ponude koju je dao ponuđač Simmetrico S.r.l i Simmetrico Operations DWC-LLC u otvorenom postupku javne nabavke radova - adaptacija prostora paviljona Crne Gore za potrebe predstavljanja na Svjetskoj izložbi Expo 2020 Dubai, Organizacioni odbor Expo 2020 Dubai kroz direktnu komunikaciju sa ponuđačem, dostavio je novu ponudu koja je uključivala smanjenje troškova izgradnje paviljona za 47,3% od prvobitno predviđenog iznosa u otvorenom postupku javne nabavke radova, odnosno na 1.192.041 EUR.

- Pored toga, Expo 2020 Dubai dao je mogućnost da se sadašnji crnogorski paviljon podijeli i da se zadrži polovina prostora veličine oko 250 m2. Troškove pregrađivanja paviljona snosio bi organizator Expo 2020. Ušteda koja bi se ostvarila po ovom osnovu mogla bi da bude preusmjerena na programske aktivnosti tokom šest mjeseci trajanja izložbe - zaključuje se u dokumentu koji je objavila Vlada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Zemljište za gradnju vjetroparka u Šavniku zakupiće konzorcijum podgoričkih firmi

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine zaključilo je ugovor o dugoročnom zakupu na period od 30 godina državnog zemljišta zbog izgradnje vjetroelektrane na lokalitetu Sinjajevina u opštini Šavnik, sa konzorcijumom podgoričkih kompanija N1, Sistem-MNE i Permonte, saopšteno je Pobjedi iz tog resora. Vlasnici kompanije N1 su Nebojša Kažić i Milan Rapaić sa po 25% učešća u kapitalu. Polovina firme N1 pripada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.