NavMenu

AFD izdvaja više od 50 mil EUR za podršku projektima održivog razvoja u Crnoj Gori

Izvor: Mina Četvrtak, 22.04.2021. 12:05
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Moerschy)
Francuska razvojna agencija (AFD) i Investiciono-razvojni fond (IRF) potpisali su dva sporazuma o finansiranju koji povezuju kreditnu liniju od 50 mil EUR i bospovratnu pomoć od 400 hiljada EUR, za podršku projektima održivog razvoja u Crnoj Gori.

AFD i IRF su u srijedu u Parizu potpisali sporazume koji su dio programa čiji je cilj podrška i promocija zelenih i klimatskih investicionih projekata za mala i srednja preduzeća i crnogorske opštine.

Iz Francuske ambasade je saopšteno da program, takođe, ima za cilj da doprinese stvaranju i razvoju projekata sa snažnim socijalnim i ekonomskim uticajem u najranjivijim regionima zemlje, promovišući uravnotežen teritorijalni razvoj, kroz posebne mehanizme podrške za preduzetnike u tim oblastima.

- To je prvi ugovor o zajmu koji AFD potpisuje u regionu, nakon nedavnog otvaranja regionalne kancelarije u Beogradu koja pokriva šest zemalja Zapadnog Balkana. Potpisivanje je održano u prisustvu crnogorskog ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića, u zvaničnoj posjeti Parizu, i državnog sekretara pri ministarstvu za Evropu i vanjske poslove zaduženom za evropske poslove Francuske Clementa Beaunea - navodi se u saopštenju.

Tom prilikom, Radulović i Beaune potpisali su međudržavni sporazum koji se odnosi na aktivnosti AFD grupe u Crnoj Gori.

Izvršna direktorica IRF-a, Irena Radović, kazala je da, u okviru svoje dvostruke socijalne i klimatske komponente, taj program nudi integrisani odgovor na zahtjeve njihovih klijenata, naime mobilizaciju prilagođene tehničke i finansijske podrške na putu ka ekološkoj tranziciji, što je garancija održivog ekonomskog oporavka, i očuvanje njihovog pristupa finansiranju u cilju prevazilaženja izazova povezanih sa ekonomskim post-covid oporavkom.

- Raduje me ostvarenje ovog prvog partnerstva sa AFD-om i početak dugoročne saradnje između naše dvije institucije - navela je Radović.

Francuski ambasador u Crnoj Gori, Christian Thimonier, kazao je da je to finansiranje u skladu sa francuskom strategijom za Zapadni Balkan i jedna je od komponenti sveobuhvatne francuske podrške putem AFD-a za obaveze i ambicije Crne Gore u oblasti klimatskih promjena, zaštite životne sredine i održivog ekonomskog i socijalnog razvoja, u skladu sa njenom evropskom perspektivom.

- Ujedno oslikava i doprinosi dinamici jačanja bilateralnih odnosa naše dvije zemlje, vođene najvišim državnim vlastima - dodao je Thimonier.

Izvršni direktor za operativne poslove AFD-a, Jean-Pierre Marcelli, kazao je da se raduje zbog pokretanja tog programa, koji je plod strateškog i operativnog dijaloga uspostavljenog sa IRF-om.

- Ova inicijativa pokazuje znanje i iskustvo koje je AFD razvila u oblasti klimatskog finansiranja, kao i našu sposobnost da pružimo konkretnu i prilagođenu podršku svojim partnerima za oporavak nakon koronavirusa, prateći putanju kompatibilnu sa ciljevima održivog razvoja i Pariskim sporazumom - rekao je Marcelli.

On je dodao da će nastaviti energično da investiraju u narednim mjesecima i godinama u te ključne teme u Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu, kroz različita finansijska rješenja i alate za tehničku ekspertizu koje AFD Grupa može da mobiliše.


AFD je javna finansijska institucija koja sprovodi zvaničnu politiku razvojne pomoći francuske Vlade. Prisutna na Zapadnom Balkanu od 2019. godine, preko svoje regionalne kancelarije čije je sjedište u Beogradu, AFD je dobila mandat da podrži zemlje u regionu u ispunjavanju standarda EU i primjeni Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama.

Počevši od 2019. godine, AFD je odobrila više od 300 mil EUR u različitim zemljama Zapadnog Balkana, u većini slučajeva u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama.

U Crnoj Gori je AFD prisutna preko ogranka Proparco, zaduženog za privatni sektor, kao što je sufinansiranje vjetroparka Krnovo i preko ogranka Expertise France. AFD grupa kompletira svoj spektar intervencija ovim prvim finansiranjem u korist crnogorskih malih i srednjih preduzeća.

U toj perspektivi, AFD može da angažuje širok spektar finansijskih rješenja kao odgovor na potrebe klijenata i partnera, kao što su zajmovi za javni sektor za podršku reformama povezanim sa procesom pristupanja EU, investicioni zajmovi za finansiranje infrastrukture pogodne za zeleniji i održivi rast, zajmovi za ublažavanje rizika od prirodnih nepogoda, kreditne linije i garancije kroz bankarski sektor u cilju podrške malim i srednjim preduzećima, finansiranje privatnog sektora putem svog ogranka Proparco, finansiranje studija izvodljivosti i program tehničke pomoći, partnerska saradnja i ekspertiza.

AFD je takođe članica Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i akreditovana je od Evropske komisije za upravljanje fondovima i projektima u okviru Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.