NavMenu

EU obezbijedila Fajzerove vakcine za Zapadni Balkan - Crnoj Gori 42.000 doza

Izvor: eKapija Srijeda, 21.04.2021. 09:23
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/X3)
Evropska komisija i Austrija zvanično su najavile sklapanje sporazuma o isporuci vakcina BioNTech/Pfizer, zahvaljujući kome će 651.000 doza biti opredijeljena za Zapadni Balkan. Prva isporuka svim partnerima u regionu očekuje se u maju, a redovne tranše nastaviće se do avgusta. Kako je na Tviteru saopštila predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, "42 hiljade doza vakcina koje je finansirala EU, stići će u Crnu Goru od maja do kraja avgusta".

Raspodjela između zemalja biće zasnovana na epidemiološkim potrebama, a kada je riječ o imunizaciji ovom vakcinom, prednost će imati medicinski radnici na prvoj liniji borbe protiv virusa i druge ranjive grupe.

- Evropska unija stoji uz partnere u regionu, koji u nama vide podršku. Želim da zahvalim Austriji što je omogućila ovaj transfer, pokazujući svoju čvrstu posvećenost i solidarnost sa Zapadnim Balkanom - kazala je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

- Uprkos trenutnoj nestašici na globalnom nivou, EU će isporučiti spasonosne vakcine za Zapadni Balkan. Podršku pružamo od početka pandemije kovida-19. Sada ćemo pomoći da se osigura vakcinacija svih medicinskih radnika u regionu koji su na prvoj liniji borbe, kao i nekih drugih ranjivih grupa. Stalo nam je do Zapadnog Balkana, čija je budućnost u Evropskoj uniji - dodao je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

- Prioritet je da vakcine protiv kovida-19 budu brzo i sveobuhvatno dostupne ljudima širom Evrope. U tom kontekstu, podrška Zapadnom Balkanu u pristupu vakcinama čin je evropske solidarnosti i ulaganja u zdravlje i sigurnost cijelog regiona. Na kraju, prazna područja na mapi vakcinacije, ma gdje bila, predstavljaju opasnost za sve nas. Niko nije siguran dok svi ne budu sigurni - naglasio je austrijski ministar vanjskih poslova Aleksander Šalenberg.

Austrija je distribuciju vakcina omogućila kroz pravne aranžmane s proizvođačem i partnerima sa Zapadnog Balkana. Doze se finansiraju iz paketa vrijednog 70 mil EUR, koji je Komisija usvojila u decembru 2020. kako bi pomogla u pokrivanju troškova vakcina osiguranih prema unaprijed utvrđenim ugovorima EU o nabavci za partnere sa Zapadnog Balkana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.