Izvor: eKapija | Utorak, 20.04.2021.| 13:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Crna Gora ima stabilne javne finansije - Država može da servisira sve svoje finansijske obaveze

(Foto: NicoElNino/shutterstock.com)
Crna Gora ima kapacitet da servisira sve svoje finansijske obaveze, što je postignuto pravovremenom emisijom državnih obveznica, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Iz ovog resora poručuju da su se, kao posljedica nesporazuma i političkih spinova, prethodnih dana u javnosti pojavile netačne informacije o tome da je od Evropske unije traženo da preuzme ili otplati dugovanja koja Crma Gora ima prema kineskim povjeriocima.

- Naglašavamo da Crna Gora ima kapacitet da servisira sve svoje finansijske obaveze, ali i da jesmo i uvijek ćemo biti otvoreni za saradnju sa našim evropskim partnerima, kako bismo temeljnim analizama došli do najpovoljnijih mogućih uslova kada je riječ o finansiranju strateških projekata u Crnoj Gori, kakav je i auto-put - poručili su iz Ministarstva.

U cilju istinitog informisanja, a povodom nedavnih spekulacija u javnosti o kreditu za izgradnju prve dionice autoputa koji je Crna Gora zaključila sa Exim bankom, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja još jednom ističe da su javne finansije Crne Gore održive.

- U Predlogu budžeta za 2021. godinu predvidjeli smo sredstva za otplatu i servisiranje svih kreditnih obaveza u ovoj godini. Crna Gora ima stabilne i održive javne finansije i može redovno finansirati sva svoja dugovanja i obaveze prema međunarodnim partnerima. To postižemo zahvaljujući pravovremenoj emisiji obveznica, ali i uvođenjem programskog budžeta koji je pomogao pri racionalizaciji i smanjenju nepotrebnih troškova - navode iz ovog resora.

ističu i da planiraju da fiskalni deficit, sa nivoa od preko 10% u 2020, ove godine spuste do nivoa od 3%, koliko je propisano Mastrihtskim kriterijumima.

- Zaključno sa 15. aprilom 2021, prihodi i rashodi državnog trezora su na nivou predviđenom predlogom budžeta predatom Skupštini na usvajanje. Bruto javni dug je na nivou od 97% BDP-a (smanjenje sa 105% iz decembra 2020), dok je neto javni dug na nivou od 85% (smanjenje sa 89% iz decembra 2020). Takođe, javne finansije su stabilne, osigurali smo likvidnost i ne vidimo potrebu za dodatnim zaduženjima ove, a vjerovatno ni sljedeće godine - dodaju.

Cilj im je da uvećaju, odnosno učvrste stepen integracije crnogorske ekonomije sa Evropskom unijom, uključujući izvore finansiranja, ostajući pri tome otvoreni za saradnju sa našim partnerima van EU.

- Crna Gora, kao članica NATO-a i sljedeći punopravni član evropske porodice, prirodno teži da bude održiva evropska ekonomija. Turizam, koji direktno utiče na skoro četvrtinu BDP-a, primarno je vezan za zemlje van EU. Isti je slučaj sa investicijama u privredi i sektoru nekretnina, kao i u infrastrukturnim projektima, koji su od fundamentalnog značaja za održivi razvoj. S tim u vezi, a imajući u vidu našu geografsku poziciju i strateške ciljeve, Crna Gora, prije svega kao evropska zemlja, treba da uspostavlja i razvija partnerske odnose u ovim oblastima i sa zemljama EU - zaključuje se u saopštenju Ministarstva finansija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE