NavMenu

Slabiji dolar pogurao cijenu zlata na sedmonedeljni maksimum

Izvor: Tanjug Utorak, 20.04.2021. 11:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Cijena zlata dostigla je u ponedeljak sedmonedeljni maksimum, jer su slabiji dolar i niži prinosi na američke državne obveznice povećali atraktivnost ovog plemenitog metala, mada je apetit za rizičnijom imovinom ostao jak.

Spot cijjena zlata iznosila je 1.783,88 USD za uncu, što je najviši nivo od 25. februara, a ojačala je i cijena fjučersa za američko zlato za 0,3%, na 1.788 USD za uncu.

- Činjenica da je probijen nivo od 1.765 USD za uncu i da je na zatvaranju trgovanja u petak bila u porastu, vjerovatno je podstakla trend rasta i zamajac špekulativnih kupovina među tržišnim igračima - ocijenio je analitičar Sakso banke Ole Hansen, prenosi Reuters.

Dodaje da se većina tih tržišnih aktera rukovodi cijenom, pa kad uoče izglede za promjenu cijene moraju da se uključe, ali je, kaže, u osnovi na vrijednost zlata uglavnom uticao kontinuirani pad prinosa na državne hartije od vrijednosti SAD-a.

Prema procjenama analitičara, zlato bi moglo da bude na pragu još jednog uzleta i da dostigne nivo od 1.800 USD za uncu.

Srebro je takođe ojačalo za 0,4%, na 26,05 USD po unci, nakon što je zabilježilo najviši mjesečni cjenovni nivo na prethodnoj trgoovinskoj sesiji.

Cijena paladijuma je skočila za 1,7%, na 2.827,20 USD, dok je platina zabilježila rast od 1%, na 1.213,50 USD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.