NavMenu

UPCG tražila izmjene Zakona o radu - I dalje bez odgovora o definisanju radnih odnosa tokom epidemije

Izvor: Mina Utorak, 20.04.2021. 09:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NotarYES/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnici Unije poslodavaca (UPCG) u junu su, nakon prvog lockdowna, uputili Ministarstvu rada i socijalnog staranja inicijativu o izmjenama Zakona o radu, kojim bi se definisali radni odnosi tokom epidemije, ali odgovor još nijesu dobili.

Savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u UPCG, Filip Lazović, rekao je Dnevnim novinama da su krajem prošle godine četvrti put pisali resoru u čijoj je nadležnosti primjena Zakona o radu. U novoj Vladi to je Ministarstvo ekonomskog razvoja.

- Uputili smo četvrti predlog mjera podrške privredi. Problematizovali smo i taj dio u kategoriji radnih odnosa. Do sada nijesmo imali formalan, ni zvaničan odgovor Ministarstva. Očekujemo da će se to desiti - kazao je Lazović.

On je naveo da se, nakon prvog lockdowna u Crnoj Gori, javio problem tumačenja člana o prekidu rada bez krivice zaposlenog.

- Zbog uticaja koronavirusa na poslovanje, uputili smo inicijativu Ministarstvu rada i socijalnog staranja da treba razgovarati o izmjeni Zakona o radu. Uočili smo i praksa je pokazala da član Zakona o prekidu rada bez krivice zaposlenog nije kreiran i nije mogao da prepozna epidemiološku situaciju kakvu smo imali prošle, a imamo i ove godine - rekao je Lazović.

On je dodao da predstavnici UPCG žele da razgovoraju sa nadležnima i o radu od kuće.

- Praksa je pokazala da se i to rješenje treba poboljšati, jer je rad od kuće maksimalno korišćen prošle i ove godine - saopštio je Lazović.

On smatra da je važno mišljenje i socijalnih partnera.

Lazović nije mogao da precizirao kada će se predstavnici UPCG sastati sa socijalnim partnerima, ali je rekao da očekuju da se što prije pokrene priča o uređenju radnih odnosa tokom epidemije, poput aktuelne prouzrokovane koronavirusom.

- Korona je uticala i na radne odnose, zbog čega se javio prostor da određenim izmjenama i korekcijama uredimo radno-pravne institute, kako ne bi bili oštećeni ni poslodavci, ni zaposleni, ni država. Nadamo se da ćemo uskoro dobiti odgovor od nadležnih - zaključio je Lazović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.