NavMenu

Izgradnja prioritetne dionice autoputa ušla u završnu fazu - Završetak radova očekuje se do kraja godine

Izvor: Mina Ponedjeljak, 19.04.2021. 15:54
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Ministarstvo kapitalnih investicija/Screenshot)
Na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare završeno je oko 93% radova, saopšteno je Dnevnim novinama iz kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) koja je glavni izvođač na tom projektu.

Sa dolaskom proljeća, kako su kazali, aktivnosti na dionici od Smokovca do Mateševa su intenzivirani i ušli su u završnu fazu.

- Na mostovima se radi hidroizolacija i postavljaju barijere za zaštitu od vjetra, gdje je to neophodno - naveli su iz CRBC-a.

Kada je riječ o tunelima, u toku je povezivanje i ispuštanje drenažnih voda iz tunela, povezivanje sistema unutrašnje odvodnje atmosferskih voda u separatore i ugradnja separatora, kao i završna obrada tunelske obloge farbanjem.

- Obavljaju se radovi koji se odnose na ventilaciju i osvjetljenje u tunelima, ugradnju SOS kabina, kao i završni radovi na sistemu protivpožarne hidrantske mreže u tunelima. Radi se i na postavljanju kanalizacije za 20 kilovati kablova. U toku su i građevinski i elektromontažni radovi na malim trafostanicama - dodali su iz CRBC-a.

Duž trase prioritetne dionice auto-puta Bar Boljare, kako su dodali, biće 24 male trafostanice.

U CRBC-u su naveli da se, kada je riječ o krupnijim građevinskim radovima, privodi kraju gradnja kružnog toka na uključenju na petlju Smokovac.

Grade se i komandni centar i baza za održavanje, ugrađuju se šipovi na osiguranju kosine na izlazu iz tunela Mateševo, kao i tamponski sloj 0-32 na otvorenoj trasi na sekcijama 3 i 4.

- Preostalo je da se završe prethodno navedeni radovi, asfaltiranje i povezivanje svih instalacija u komandni centar. Ovdje treba imati u vidu da je značajan dio asfaltiranja bituminiziranih nosivih slojeva već završen - saopštili su predstavnici kineske kompanije.

Oni su dodali da je na izgradnji dionice Smokovac - Uvač - Mateševo angažovano više od hiljadu radnika, od čega je 488 iz CRBC-a, dok je 551 angažovan u kompanijama koje su podizvođači na projektu.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić ranije je najavio da će prva dionica auto-puta biti završena do kraja ove godine. Izgradnja je počela 2015. i najprije je bilo predviđeno da traje četiri godine.

Država se za prvu dionicu, od Smokovca do Mateševa, kod kineske Exim banke zadužila 688,16 miliona EUR ili 85 odsto, dok je ostatak od 121,44 miliona ili 15 odsto obezbijeđen iz budžeta. Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva odsto.

Nova Vlada uputila je zvaničan zahtjev Evropskoj komisiji (EK), kojim traži pomoć evropskih institucija za poravnanje kineskog duga. Crnogorska vlada traži podršku evropskih institucija u procesu diversifikacije kineskog duga i završetka ostatka auto-puta Bar Boljare.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.