NavMenu

Šta čeka tržište polovnih automobila u Srbiji - Stručnjaci predviđaju poskupljenje polovnjaka najmanje 30%

Izvor: RTS Petak, 16.04.2021. 15:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kichigin/shutterstock.com)Ilustracija
Polovni automobili u Srbiji ovoga proljeća poskupjeće najmanje 30%, kažu stručnjaci. Razloga je više, carina je promijenila tarife, sada se moraju uvoziti isključivo vozila koja zadovoljavaju ekološke standarde.

Zbog korone težak je pristup kupovini polovnih vozila na zapadu, jer su i tamo skupa.

Prosječan Nijemac, kažu stručnjaci, sada vaga da zadrži stari provjereni automobil ili da kupi star dvije do tri godine, jer su redovi za čekanje za pojedine nove modele i do šest mjeseci.

Nema više prevare s papirima, naročito za automobile starije od 2010. godine.

Svi će, bez obzira na stanje, biti procijenjeni po katalogu Auto-moto saveza i to će poskupjeti bar za 205, jer su, na primjer, za automobile iz 2006. donošeni ovjereni računi na 500 do 600 evra, što je upola manje.

- Svi smo čekali da s početkom korone padnu cijene automobila, međutim, od prošle godine do danas, vozila permanentno poskuplju, a sada imamo još jedan dokaz za to – isporuka novih automobila je usporena - kaže inženjer Jovan Radić, ekspert za uvoz vozila sa tržišta Evropske unije.

Rješenje postoji, onaj ko želi da kupi dobar, očuvan i servisiran automobil treba da ode do ovlašćenog uvoznika i kupi automobil iz sistema staro za novo. Time plaća nešto višu cijenu, ali neće imati glavobolju zbog izduvnih gasova i garancije.

- Ja mislim da je najbolje da se kupi automobil koji je kupljen ovde, u domaćoj prodaji, kao nov auto, jer u tom slučaju dobijate njegovu cijelu istoriju, dobijate servisnu knjižicu znate gde je održavan i kako je održavan i to je mnogo bolja varijanta za kupovinu polovnjaka nego uvoz onih automobila iz inostranstva čiju istoriju ne znamo - ističe inženjer Dušan Cincar, automobilski analitičar.

Još jedna interesantna stvar, kažu eksperti -uvoze se veoma luksuzni polovnjaci koji prelaze 50.000 EUR.

Na primjer, njih je u posljednje vrijeme čak 30% u ukupnom uvozu, jer se svi boje da će se do njih ovoga ljeta teško dolaziti.

Dažbine su sada manje za njih, a stari do pet godina sa evro 5 normom, mogu se lako naći po povoljnim cijenama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

EBRD najavljuje tender za autoput - Vrijednost dionice od Mateševa do Andrijevice 530 mil EUR, banka finansira 200 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je prethodno obavještenje za tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo Andrijevica. Kako je pojašnjeno u obavještenju, procijenjena vrijednost radova je 530 mil EUR, dok će od tog iznosa EBRD finansirati 200 miliona. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.