NavMenu

Amerika uvela nove sankcije Rusiji

Izvor: RTS Petak, 16.04.2021. 11:18
Komentari
Podeli
(Foto: Jan Willem van Hofwegen/shutterstock.com)
Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena donijela je odluku o uvođenju novih sankcija Rusiji. Prema odluci, nove sankcije će se odnositi na finansijske institucije Rusije, tehnološke kompanije, ali i na 32 pojedinca.

Bajdenova administracija je navela da se nove američke sankcije Rusiji uvode zbog sajbernapada, operacija stranog uticaja i zbog drugih slučajeva, prenosi The Hill.

Između ostalog, sankcije zabranjuju američkim finansijskim institucijama da kupuju obveznice od Centralne banke Ruske Federacije, Nacionalnog fonda Ruske Federacije, kao i od ruskog ministarstva finansija nakon 14. juna. Zabranjeno im je i da pozajmljuju sredstva ovim institucijama.

Sankcijama je obuhvaćeno i šest tehnoloških kompanija iz Rusije, za koje američka administracija smatra da obezbjeđuju podatke ruskim obavještajnim službama.

Osim toga, sankcionisana su i 32 pojedinca koja su, kako navode iz Bajdenove administracije, uključenja u pokušaj Rusije da utiče na predsedničke izbore u SAD 2020. godine.

Prošlog mjeseca je objavljen obavještajni izvještaj u kojem se navodi da je Moskva željela da pomogne kampanju bivšeg predsjednika Donalda Trampa i time našteti Bajdenovoj kampanji, prenosi The Hill.

- Donio sam odluku da određene štetne strane aktivnosti ruske vlade čine neobičnu i vanrednu prijetnju nacionalnoj bezbjednosti, spoljnoj politici i ekonomiji Sjedinjenih Država - naveo je američki predsjednik Džozef Bajden u saopštenju.

Dodao je da pod štetnim aktivnostima, između ostalog, podrazumijeva "napore za podrivanje održavanja slobodnih i poštenih demokratskih izbora i demokratskih institucija u Sjedinjenim Državama i kod njenih saveznika i partnera", ali i "zlonamjerne sajber aktivnosti protiv SAD i njenih partnera".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.