NavMenu

Huawei ulaže milijardu dolara u automobilski biznis

Izvor: Nezavisne novine Petak, 16.04.2021. 11:23
Komentari
Podeli
(Foto: Vasily Smirnov/shutterstock.com)
Kineski tehnološki div ne odustaje od svog kolača u auto-industriji. Huawei je objavio da će u razvoj električnih automobila i sistema autonomne vožnje uložiti čak milijardu dolara.

Kompanija se udružila sa kineskim koncernom BAIC, kao i sa još nekim domaćim kompanijama, i to na području razvoja samovozećih automobila, piše Index.hr.

Vozila će nositi oznaku Huawei, a obezbijediće sinergijski učinak sa drugim tehnološkim divom, kompanijom Xiaomi, koja je najavila da će u ove tehnologije u narednih deset godina investirati 10 mlrd USD.

Prvi čovek kompanije Huawei, Erix Xu, naglašava snagu kineske auto-industrije koja već sada godišnje proizvodi oko 30 miliona automobila.

Kaže kako im je dovoljno i kinesko tržište, pogotovo ako će po automobilu zarađivati oko 10.000 juana, odnosno oko 1.300 EUR, prenosi Yahoo Finance.


I ne samo to, Xu je uvjeren da je Huawei već sada ispred Tesle po pitanju tehnologija autonomne vožnje.

- Ne znam da li se moj tim hvali, ali kažu mi da možemo imati automobile koji samostalno voze 1.000 km bez ljudske pomoći. To je puno bolje od Tesle - izjavio je Xu za Shenzhen Monday.

Huawei je nakon izbacivanja sa američkog tržišta pametnih telefona napravio veliki zaokret. Osnivač Ren Zhengfei odlučio je da okuša sreću u nekim novim djelatnostima poput poljoprivrede, zdravstva i električnih automobila.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.