Izvor: bokanews.me | Petak, 16.04.2021.| 10:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počeo pregled podmorja na trasi budućeg Jadransko-jonskog gasovoda u akvatoriju CG - Domaće kompanije angažovane na ispitivanju prva 4 km

(Foto: Ivana Bezarević)
Konzorcijum koji čine Sektor za hidrografiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore (SHO ZHMS) i kompanija Ronilački centar Marina iz Herceg Novog počeo je posao hidrografski premjera i pregleda mora i podmorja na trasi budućeg jadransko-jonskog gasovoda (Hrvatska-Crna Gora-Albanija) u akvatoriju Crne Gore i dijelu akvatorija pod jurisdikcijom Republike Hrvatske u Bokokotorskom zalivu.

Za radove u hrvatskom dijelu akvatorijuma u uvali Cipavica angažovana je i firma Dvokut Ecro iz Zagreba, a hrvatske vlasti izdale su i dozvolu za višekratna uplovljavanja u taj dio njihovih unutrašnjih morskih voda i crnogorskom brodiću Sutomore koji će se korostiti prilikom premjeravanja trase.

Riječ je o evrposkom projektu koji se finansira iz findiva EU za tehničku pomoć uinapređenju infrastrukture na zapadnom Balkanu. Od opreme će se prilikom premjera i detaljnog pregleda planirane trase podmorskog gasovoda koristiti višesnopni ultrazvučni dubinomer – multibim sonar, bočno skenirajući panoramski sonar – side scan sonar, geološki uređaj subbottom profiler i magnetometar.

- Prikupljeni podaci će se osim za potrebe projekta buduće gradnje gasovoda, koristiti i za ažuriranje pomorskih karata i za potrebe Ministarstva odbrane - Mornarice VCG - kazao je magistar hidrografije, kapetan korvete Branislav Gloginja iz SHO.

On je inače, jedini magistar hidrografskih nauka u Crnoj Gori i regionu sa najvišim, sertifikatom hidrograf A kategorije prema standardima IHO-ICA-FIG i sa licencom izdatom od Hidrografskog instituta Italije. Upravo je ekspertiza Gloginje koji se školovao i usavršavao u SAD, odlučujuće uticala da SHO ZHMS-a kao jedan od partnera, dobije ovaj značajan posao koji se finansira iz evropskih fondova, a implementira preko multinacionalnog konzorcijuma SAFEGE-EPTISA-PM Group-TACTEBEl sa sjedištem u Belgiji.

Taj konzorcijum koji čine francuske, španske, belgijske i irske kompanije, nosilac je radova na pregledu kompletene trase budućeg gasovoda kroz Albaniju i Crnu Goru, a za što se izdavaja 13,9 mil EUR iz investicionih fondova EU za tehničku pomoč infratstrukturnim projektima na Zapadnom Balkanu iz oblasti energetike, životne sredine, saobraćaja i socijalne politike.

Inače, Jonsko-jadranski gasovod bi, prema preliminarnom projektu, trebao da bude kapaciteta 6,7 milijardi kubika gasa godišnje, a kroz Crnu Goru njegova trasa je duga 97 kilometara, od čega 37 kilometara pod morem na dva poteza – od Bara do Jaza, odnosno od Luštiice do hrvatske obale u uvali Cipavica u Boki Kotorskoj.

Belgijski konzorcijum angažovao je SHO ZHMS i firmu Ronilački centar Marina iz Herceg Novog kao podizvođače za poslove hidrpgrafskog premjera i pregleda podmorskog dijela trase kako na potezu od Budve do Jaza, tako i dijela u Boki Kotorskoj gdje će prvo i početi ovaj premjer. Predviđeno je da se najmodernijom tehnologijom i sonarima visoke rezolucije, te uređajima koji definišu geološki sastav morskog dna, na ulazu u Boku pregleda trasa dužine 4,1 kilometara i širine 500 metara, odnosno po 250 metara da obiju strana budućeg gasovoda čija je cijev promjera 810 milimetara.

- Za detaljan prmejer tih oko 4 kolometra trebaju nam četiri povoljna radna dana jer se radi sa vrlo preciznim instrumentima koje brod vuče za sobom a brzina plovidbe pritom nije veća od 3 čvora - kazao je Dragan Gačevič iz Ronilačkog centra Marina Herceg Novi, dodajući da će, kada se posao završi u Boki, početi aktivnosti na pregledu i premjeru i planirane podvodne trase gasovoda od Bara do Jaza, ukupne dužine 36,15 kilometara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE