NavMenu

Perućac IN nastavlja uspješno poslovanje - U planu izgradnja etno sela i novog pogona za preradu ribe (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.04.2021. 15:42
Komentari
Podeli
Pastrmka, šaran i skuša aduti su radnje za promet i preradu ribe Perućac IN ribarstvo. Smješteni u jednom od najljepših djelova Srbije, u podnožju Tare, na rijeci Vrelo, posluju od 2006. godine. Posao se obavlja u savremenom pogonu, koji zadovoljava standard HACCP, a njihovi kupci su restorani, hoteli, ribarnice, ketering službe, veleprodaje, male prodavnice.

- Pastrmka je riba hladnovodnih ribnjaka, šaran toplovodnih, a skuša je morska riba, pa se samim tim razlikuje i način ugoja. Za pastrmku turnus (vrijeme od mlađi do konzumne ribe) traje 1-1,5 godinu, za šarana 2-3 godine, a za skušu u zavisnosti od količine hrane u moru - objašnjava za eKapiju dr vet.med. Nikola Ilijašević.

Ribnjak je osnovan 2000. godine, a firma posjeduje i magacin-hladnjaču u Beogradu. Cilj je da tržištu ponude prirodnu i zdravu hranu, pod sloganom "Hranimo se zdravo". Tako u svojoj ponudi imaju svježu ribu, ali i dimljene filee i kotlete.

Perućac IN tržištu nudi više od 10 tona ribe mjesečno, odnosno više od 120 tona godišnje. Na pitanje koja riba je najtraženija, naš sagovornik kaže da sve zavisi od cjenovne moći kupca:

- Trenutno je najtraženija skuša, pa šaran i tek na kraju pastrmka. Što se tiče kvaliteta, pastrmka je bez premca najbolja rječna riba kod nas, po našem uvjerenju.

Dimljeni tuna stek (Foto: Perućac IN)Dimljeni tuna stek
Pandemija je mnoge djelatnosti usmjerila na internet, pa tako i Perućac IN organizuje onlajn prodaju ribe. Za sada su zadovoljni.

- Očekujemo da će ta prodaja rasti vremenom, postati svakodnevica, jer se moraju ispuniti savremeni zahtjevi kupaca tj. dostava na kućnu adresu i mora se raditi na promjeni kulture ishrane, koja se uzgred budi rečeno mijenja iz dana u dan. Zato je i slogan naše firme "Hranimo se zdravo", da bi potencijalnim kupcima objasnili koliko znači konzumiranje ribe dva do tri puta nedeljno - ističe Ilijašević.


U planu proširenje kapaciteta i etno selo

Osim ribarstvom, Perućac IN bavi se i turizmom. U ponudi su dve smještajne jedinice - vila i apartman Perućac.

- Turizmom smo počeli da se bavimo prije 15 godina, iz prostog razloga što je naš Perućac sa okolinom jedna od najljepših i najposjećenijih destinacija, kako osamdesetih godina, tako i danas - kaže sagovornik eKapije.

Apartman (Foto: Perućac IN)Apartman
Kada je riječ o planovima za budućnost, oni su optimistični. Najprije izgradnja novog savremenog pogona za preradu ribe koji će biti izvozno orjentisan i koji će zapošljavati, pored sadašnjih deset, još toliko radnika.

- Takođe je u planu proširenje smještajnih kapaciteta u smislu etno sela, za šta očekujemo najavljenu pomoć države, odnosno Uprave za agrarna plaćanja, da kroz IPARD programe ostvarimo svoj cilj. Uz dosta odricanja, rada i želje da uspijemo u svojim namjerama, nadamo se pozitivnom ishodu konkursa - zaključuje Nikola Ilijašević.

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.