NavMenu

Coworking prostore uključiti u turističku ponudu regiona - Šansa za razvoj u otvaranju tržišta za digitalne nomade, razmotriti kreiranje "digitalne vize"

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.04.2021. 09:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: dotshock/shutterstock.com)Ilustracija
Postojanje coworking zajednica ima ogorman utiacj na razvoj inovativne i startap kulture. Uprkos tome, u svim zemljama regiona izosto je bilo kakav vid državne pomoći, koja bi bila od velikog značaja za opstanak coworking prostora, saopšteno je tokom CODE on Meet up-a koji je prvi put održan u online formatu.

Koronavirus donio je promjene u svim sferama naših života, neminovno mijenjajući i naše radne navike. Coworking prostori okupljaju vrlo specifičnu vrstu ljudi, preduzetnike, kreativce i freelance-re koji su birali stimulativno poslovno okruženje, koje im pruža priliku za umrežavanje, a opet im daje dovoljno slobode i prostora koji im je potreban. Kao takvi, coworking prostori su pred sobom imali velike izazove u prethodnom periodu.

Kako je sapšteno na događaju, aktivnosti u regionu kada je coworking zajednica u pitanju, su bile dosta slične u proteklih godinu dana.

Jovana Musić, direktorica HUB387 iz Sarajeva istakla je da, iako su imali uspona i padova u HUB387, uprkos lošim prognozama nijesu imali većih problema sa postizanjem održivosti. Ona vjeruje da je razlog za to činjenica što u sklopu njihovog coworking prostora postoji i Akademija387 koja pruža edukacije iz različitih oblasti, pa na taj način imaju više izvora prihoda koji su im pomogli da funkcionišu u vremenu globalne pandemije.

Osnivač prostora za kreativno delovanje Deli iz Niša i predsjednik Coworking Asocijacije Srbije Nenad Stojanović istakao je da je u Nišu stanje bilo složeno, ali da je već značajno porastao broj coworkera koji se vraćaju u Deli.

- Kao i regionalne kolege, u prethodnoj godini radili smo virtuelne edukacije, podcast-ove i druge online formate, koje nam je situacija dozvoljavala. Jednogodišnja izolacija i nedostatak stvarne komunikacije sa ljudima, doveli su do toga da korisnici imaju potrebu za zajedničkim radom, projektima i druženjem, pa se coworking zajednica polako okuplja - poručio je Stojanović.

Istog je mišljenja i Miroslav Mijatov, osnivač i suvlasnik prvog coworking prostora u regionu, Smart office iz Beograda, koji navodi da su izazovi sa kojima su se sreli u Smart office-u bili veoma veliki, ali se nadaju skorom prevazilaženju krize.

Nest coworking prostor je svoje prostorije otvorio neposredno prije uvođenja lockdown-a u Crnoj Gori, pa su imali značajne teškoće u prethodnoj godini.

- Ipak, to vrijeme smo iskoristili na pribavljanje različitih licenci, kako bi u narednom periodu mogli da odgovorimo potrebama zajednice na što bolji način - poručio je Ilija Kaluđerović, serijski preduzetnik i inovator koji je osnovao NEST coworking iz Podgorice.

Na panelu je bilo riječi o CODE HUB-u, coworking prostoru koji se nalazi u zgradi IPC Tehnopolis u Nikšiću.

Kada je o podršci riječ, zajedničko cijelom regionu je izostanak bilo kakvog vida državne pomoći, koja bi u vrijeme globalne pandemije bila značajna za coworking prostore. U Srbiji su trenutno u toku pregovori sa predstavnicima Vlade, kako bi se pronašlo rješenje koje će pomoći coworking zajednici da stane na noge i smanji gubitke koje su imali u prethodnom periodu.


Kao mogućnosti za dalji razvoj, panelisti vide umrežavanje sa turističkom zajednicom i uključivanje coworking prostora u turističku ponudu grada, kako bi privukli digitalne nomade.

- Sve zemlje regiona imaju dobre predispozicije da budu aktraktivne lokacije za ovu vrstu turista, ali je potrebno kreirati kompletnu ponudu u skladu sa potrebama tržišta. Usluge "virtuelnih kancelarija" postaju sve popularnije, pa je to koncept koji je poželjno promovisati i u narednom periodu - saopšteno je tokom panela.

Predstavnici coworking zajednice izrazili su očekivanje da će budućnosti države regiona kroz nacionalne strategije prepoznati značaj koji coworking zajednice imaju za razvoj inovativne i startap kulture, da će imati sluha za podršku koja im je potrebna i razmišljati u pravcu otvaranja tržišta za digitalne nomade i potencijalno kreiranje "digitalne vize", po uzoru na brojne svjetske destinacije.

- Do tada, sa izazovima koji se pred coworking zajednice postavljaju, boriće se dobrim, kvalitetnim i inovativnim idejama, kojih u ovom sektoru ne fali - zaključeno je na CODE on Meet up-u.

Događaj je organizovan u okviru projekta "Unaprijeđenje saradnje za razvoj prekograničnog poslovnog okruženja" - 2CODE, koji je kofinansiran kroz ERDF i IPA II sredstva Evropske Unije, u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, za finansijski period 2014-2020.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Ellena group želi oporavak Boke i otvaranje hotela Plaža

Kompanija Ellena group iz Herceg Novog, koja je početkom aprila postala vlasnik 33% akcija u Vektra Boki, uputila je zahtjev stečajnom sudiji u Vektri Montenego (koja ima 59% akcija u Vektra Boki) Draganu Vukčeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi za sazivanje vanredne Skupštine akcionara "Vektra Boke". To je "Vijestima" kazao vlasnik Ellena group Danilo Matijašević. Teme vanredne Skupštine akcionara bile bi imenovanje novog upravnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.