NavMenu

Studija otkrila iznenađujući učinak jogurta na imunološki sistem

Izvor: Klix Srijeda, 14.04.2021. 15:50
Komentari
Podeli
(Foto: Lucky_elephant/shutterstock.com)
Mnogi ljudi konzumiraju jogurt jer su svjesni njegovih dobrobiti od kalcija, probiotika i visokih bjelančevina do puke lakoće uzimanja mjerice kada vam treba nešto zdravo, zasitno i brzo.

Jedna od stalnih zabrinutosti zbog mliječnog jogurta je da se, kao i za neke druge proizvode od mlijeka, smatralo da izazivaju upale u tijelu, što može dovesti do nekih infekcija, bolesti i poremećaja.

Sada je izraelska studija otkrila da probiotici u proizvodima od jogurta zapravo mogu smanjiti upalu i ojačati imunološki sistem, piše Eat This.

Za ljude koji jogurt smatraju zdravom, pouzdanom prehrambenom namirnicom sada postoje uzbudljive vijesti. Naime, dvoje istraživača koji su proveli univerzitetsku studiju u Izraelu otkrili su da molekule iz probiotika u kefiru (tečni napitak koji je vrlo sličan jogurtu) značajno smanjuju nivo zaraženosti agensa koji uzrokuje koleru.

U naknadnoj studiji, naučnici su otkrili da su isti molekuli djelovali i kao protuupalna sila protiv nekih modela virusnih bolesti. To je imuni odgovor koji je otkriven kao vodeći uzrok smrti kod pacijenata sa COVID-19.


- Naše istraživanje prvi put osvjetljava mehanizam pomoću kojeg fermentirani mlijekom probiotici mogu zaštititi od patogenih infekcija i pomoći imunološkom sistemu - rekao je profesor Raz Jelinek, potpredsjednik za istraživanje i razvoj na Univerzitetu Ben Gurion na Negevu.

Ovo će vjerovatno dovesti do novih istraživanja radi većeg razumijevanja, ali u međuvremenu, nalazi ove studije mogli bi biti još jedan razlog više zbog kojeg ćete konzumirati jogurte.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kompanije bi gradile na desetine zgrada i hotela na obali Tare

Kompanije Beppler&Partners, Stablo i Irenia Investments tražile su tokom javne rasprave o nacrtu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašin da se tim planskim dokumentom omogući izgradnja hidrotehničke infrastrukture i saobraćajnica za parcele na kojima žele da grade 14 depadans objekata na samoj obali Tare. Tačnije, traženo je da u plan gradske hidrotehničke infrastrukture bude uključeno vodosnabdijevanje, kako kažu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.