NavMenu

Državni dug na kraju decembra iznosio 4,33 mlrd EUR - Do povećanja došlo zbog emitovanja obveznica

Izvor: Mina Srijeda, 14.04.2021. 15:41
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju decembra prošle godine iznosio je 4,33 mlrd EUR ili 103,28% bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Ukupan državni dug je sa depozitima iznosio 3,46 mlrd EUR ili 82,48% BDP-a.

- Spoljni dug je iznosio 3,84 mlrd EUR, odnosno 91,46% BDP-a, dok je unutrašnji bio 495,56 mil EUR, odnosno 11,82% BDP-a. Depoziti su na kraju prošle godine iznosili 872,43 mil EUR, uključujući 38,45 hiljada unci zlata, ili 20,81 odsto BDP-a - navodi se u izvještaju o državnom dugu objavljenom na sajtu Ministarstva.

Do povećanja državnog duga u četvrtom kvartalu prošle godine je, kako su objasnili, došlo prvenstveno usljed emitovanja obveznica.

Iz Ministarstva su dodali ad su na međunarodnom tržištu emitovane obveznice u iznosu od 750 mil EUR, sa rokom dospijeća od sedam godina i kamatnom stopom od 2,875% godišnje, što, prema njihovim riječima, predstavlja jedan od najpovoljnijih, do sada, obezbijeđenih uslova zaduženja putem euroobveznica.

- Osim toga, na povećanje duga u četvrtom kvartalu uticalo je i povlačenje kreditnih sredstava za potrebe realizacije infrastrukturnih projekata, u prvom redu, izgradnje prioritetne dionice Smokovac – Uvač - Mateševo, u iznosu od 13,46 miliona USD, odnosno 7,71 mil EUR - precizirali su iz Ministarstva.

Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih djelatnosti, energetske efikasnosti, razvoja poljoprivrede, reforme poreske administracije, unapređenja putne infrastrukture i nabavku vojne opreme u četvrtom kvartalu povučeno je oko 15,29 mil EUR.

Iz Ministarstva su kazali da su u četvrtom kvartalu zaključeni kreditni aranžmani sa ino i domaćim kreditorima.

Kada su u pitanju strani kreditori, sa Evropskom komisijom (EK) je, u okviru programa makrofinansijke pomoći Crnoj Gori, zaključen kreditni aranžman u u iznosu od 60 mil EUR. Od toga je polovina iznosa povučena, dok se povlačenje ostataka od 30 miliona očekuje u toku ove godine.

Takođe, zaključen je kreditni aranžman sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD), u iznosu od 15 mil EUR, za realizaciju Programa integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine uz korišćenje višefaznog programskog pristupa, kao i sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), u iznosu od 40 mil EUR, kao podrška crnogorskim mikro, malim i srednjim preduzećima pogođenim pandemijom.


Sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) zaključen je kreditni aranžman u iznosu od 26 mil EUR za realizaciju dodatnog finansiranja Programa rekonstrukcije i unapređenja lokalnih puteva.

Kada su u pitanju domaći kreditori, aranžman u iznosu od 15 mil EUR u četvrtom kvartalu je zaključen sa Universal Capital bankom, u cilju obezbjeđivanja nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta za prošlu godinu i stvaranja fiskalne rezerve za ovu.

Aranžmani su sklopljeni i sa Komercijalnom i Adriatic bankom, u iznosu od tri miliona, odnosno pet miliona EUR, u cilju obezbjeđivanja nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta za prošlu godinu i stvaranja fiskalne rezerve.

Iz Ministarstva su naveli da je tokom četvrtog kvartala obavljena otplata državnog duga po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 142,07 mil EUR, od čega se 118,33 miliona odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je otplata nerezidentima iznosila 23,74 miliona EUR.

- U istom periodu otplaćena je i kamata u iznosu od 33,26 mil EUR, od čega otplata domaće kamate iznosi 5,28 mil EUR, a ino kamate 27,98 mil EUR - zaključuje se u dokumentu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kompanije bi gradile na desetine zgrada i hotela na obali Tare

Kompanije Beppler&Partners, Stablo i Irenia Investments tražile su tokom javne rasprave o nacrtu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašin da se tim planskim dokumentom omogući izgradnja hidrotehničke infrastrukture i saobraćajnica za parcele na kojima žele da grade 14 depadans objekata na samoj obali Tare. Tačnije, traženo je da u plan gradske hidrotehničke infrastrukture bude uključeno vodosnabdijevanje, kako kažu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.