NavMenu

Energetski kabl od Klinaca do Arze biće položen za više od mjesec dana - Plan napajanje cjelokupnog područja kroz koji prolazi, Mamula krajnja tačka

Izvor: Radio Jadran Srijeda, 14.04.2021. 15:16
Komentari
Podeli
Mamula (Foto: Pixabay.com/MilosB)Mamula
Postavljanje elektro kabla na dionici Klinci - Arza koje će strujom snabdijevati ostrvo Lastavica i budući rizort kao i dio naselja na Luštici, trebalo bi da bude okončano za nešto više od mjesecdana, ukoliko ne bude bilo situacija koje ometaju, onemogućavaju ili spriječavaju izvođenje radova. To je Radiju Jadran saopšteno iz komapnije CEDIS nakon niza pritužbi mještana Luštice na kašnjenje radova.

Navode da se izvođač, budvanski Elektro tim, pri samom početku susretao sa negodovanjem jednog broja mještana, o čemu je informisao CEDIS. Mještani su se takođe žalili i Opštini Herceg Novi, zbog čega je organizovan zajednički sastanak i sa predstavnicima Mjesne zajednice.

- Predstvanicima mještana na sastanku je objašnjeno da se kabl ne polaže samo za napajanje ostrva Mamula, kako su oni mislili i zbog čega su bili nezadovoljni, već da je to krajnja tačka kabla, te da je predviđeno da se kabal koristi i za buduće potrebe cjelokupnog područja kroz koji prolazi. Na sastanku su im razjašnjene nedoumice, nakon čega smo naišli na razumijevanje i podršku investicije koja će im donijeti benefite u napajanju električnom energijom - tvrde u CEDIS-u.

Dodaju da su u prevazilaženju problema u komuniakciji sa mještanima imali jako dobru saradnju sa predstavnicima Opštine koji su bili prilično kooperativni.

Objašnjavaju da je početak radova kasnio zbog nesporazuma koji je nastao između Opštine Herceg Novi i CEDIS-a vezano za uplatu sredstava depozita za osiguranje vraćanja terena u prvobitno stanje, jer je kod Opštine bio dio sredstava depozita iz drugog projekta koja je trebalo da vrati CEDIS-u, a koji je približno istog iznosa kao iznos depozita za projekat polaganja kabla na dionici Klinci-Arza.

- Radovi su krenuli nakon razjašnjenja, ali radovi ne kasne shodno ugovoru koji je potpisan sa izvođačem - tvrde u CEDIS-u.

Postojala je, kako ističu, dobra volja da se radovi ubrzaju, kako bi se izašlo u susret mještanima, a radovi završe prije ugovorenog roka:

- Međutim, bilo je dana sa lošim vremenskim prilikama zbog kojih su se radovi morali odložiti, uz veliko gubljenje vremena zbog zahtjeva mještana koji insistiraju na uklanjanju mašina sa mjesta izvođenja dok se radovi izvode kako bi prošli motornim vozilima i pored činjenice da postoje i drugi putevi. Tu je došlo do izvjesnog usporavanja radova u odnosu na načelni dogovor sa mještanima. Naglašavamo da je teškim mašinama potrebno dosta vremena da se ponovo dovedu u radni položaj - navode u CEDIS-u.


Teren na kojem se izvode radovi je veoma zahtjevan jer se radi o tvrdom kamenu, a problem predstavlja često pomjeranje mašina za iskop van radnog položaja i samim tim prekidanje radova:

- Bitno je istaći da je za dovođenje već iskopanih dionica kablovske trase potrebno, kao završni sloj, postavljanje asfalta. Kako se radi o malim količinama asfalta, asfaltne baze prvo sakupe dovoljnu količinu narudžbi, pa tek onda kreću sa isporukama, te iz tog razloga već odrađene dionice nijesu asfaltirane, što će se uraditi jer je predviđeno projektom - saopštili su u CEDIS-u.

Radio Jadran još čeka povratnu informaciju iz Opštine Herceg Novi.

Vrijednost radova polaganja kabla iz trafostanice u Klincima do Arze je 430.000 EUR. Tim kablom će se napajati dobar dio postojećih potrošača prema Zambelićima, Begovićima, budući investitori.

Hercegnovski dio Luštice se do izgradnje trafostanice u Klincima napajao starim vojnim dalekovom, izgrađenim prije više od 50 godina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kompanije bi gradile na desetine zgrada i hotela na obali Tare

Kompanije Beppler&Partners, Stablo i Irenia Investments tražile su tokom javne rasprave o nacrtu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašin da se tim planskim dokumentom omogući izgradnja hidrotehničke infrastrukture i saobraćajnica za parcele na kojima žele da grade 14 depadans objekata na samoj obali Tare. Tačnije, traženo je da u plan gradske hidrotehničke infrastrukture bude uključeno vodosnabdijevanje, kako kažu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.