NavMenu

Tvrđava Besac u Virpazaru data u koncesiju na 30 godina - U restauraciju kulturnog dobra uloženo 900.000 EUR, data za 30.000

Izvor: Dan Srijeda, 14.04.2021. 15:03
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Lubomirkin)
Vlada premijera Duška Markovića u septembru prošle godine dala je u koncesiju tvrđavu Besac u Virpazaru na period od 30 godina za 30.000 EUR privatnom konzorcijumu, iako je prethodno u revitalizaciju tog kulturnog dobra uloženo oko 900.000 eura. Novac za revitalizaciju tvrđave obezbijeđen je iz budžeta Ministarstva kulture, ali i preko projekata koje je finansirala Evropska unija i Svjetska banka. Jedini ponuđač za valorizaciju nepokretnog kulturnog dobra tvrđave Besac bio je konzorcijum Istra Besac, koji čine firme Istra group iz Bara i Kastel iz Podgorica.

Građanski aktivist Patricija Pobrić kazala je da je lokacija koja je renovirana za dobrobit lokalne zajednice za promociju kulture i specificnosti ovog kraja iz sredstava Svjetske banke i Evropske unije, prešla na 30 godina u ruke biznismenu koji će tu da napravi hotel.

-Znaju li donatori da su revitalizovali objekat za ovu namjenu? Ako ne znaju, mi ćemo ih o tome svakako obavijestiti - rekla je Pobrićeva.

Dodala je da je 2008. godine Vlada Crne Gore pokrenula Ljubljanski proces i stavila tvrđavu na Listu prioritetnih intervencija.

- Godine 2010. izrađen je biznis plan za rekonstrukciju i revitalizaciju lokacije, a zatim je 2011. godine Svjetska banka obezbijedila sredstva i financirala izradu glavnog projekta. Krenula je i izrada menadžment plana za tvrđavu Besac kroz projekat "Izrada menadžment planova sa odgovarajućom edukacijom" finansiran kroz ugovor sa EU–RCC. Uslijedila je rekonstrukcija u dvije faze, kroz dva IPA projekta, prva faza sama tvrđava, a druga struja i rasvjeta, odnosno uloženo je nešto oko 845.000 EUR (sa 70.000 eura bespovratnog novca Svjetske banke). Sve u svemu, velika investicija i za uobičajene aktivnosti za našu Vladu za svaku pohvalu - rekla je Pobrićeva.

Iz nacionalnog budžeta Ministarstvo kulture opredijelilo je 57.885 eura.

- Revitalizovana tvrđava Besac data je Kulturnom centru Bar na upravljanje. Zatim kreće 2020. godina, raspisuje se poziv i kako to uobičajeno biva samo se jedna firma prijavi i njoj se izda Odluka o dodjeli koncesije za valorizaciju nepokretnog kulturnog dobra tvrđava Besac za "objekat muzejskog karaktera sa ugostiteljskim sadržajima minimalne kategorizacije četiri zvezdice (4*), koji će se nalaziti u okviru bedema same tvrđave, dok se u dijelu zaštićene okoline planira gradnja privremenih objekta - glamping kapaciteta za smještaj minimalne kategorizacije 4*. Koncesija je za 1.000 eura godišnje na 30 godina - kazala je Pobrićeva.

Dodala je da od nove Vlade, premijera Zdravka Krivokapića, zahtijeva da se svi koncesioni ugovori ove vrste preispitaju.

- Koncesione ugovore treba preispitati i to hitno, prije nego što počnu intervencije koje neće imati u vidu bilo kakvu zaštitu kulturnog dobra, i to uključuje i Mamulu gdje se konzervatorski uslovi, zaštita životne sredine ili bilo što drugo ne poštuje. Vrijeme je da stanemo svakim svojim bićem u zaštitu našeg kulturnog nasleđa, i stavimo ogroman pritisak na ove nove kako ne bi nastavili staru praksu - zaključila je Pobrićeva.


Najavljivali benefite za lokalnu zajednicu

Radovi na realizaciji prve faze restauracije tvrđave Besac trajali su oko devet mjeseci. Taj projekat je uspješno završen 2013. godine. U okviru dodijeljenih sredstava realizovano je sprovođenje konzervatorskih mjera na utvrđenju, objektu kasarne, bedemima i pristupnom putu. Mediji su ranije objavili da je projekat restauracije tvrđave Besac od početka njegove implementacije imao za cilj uključivanje lokalne zajednice, kako u samu restauraciju, tako i u definisanje buduće održive namjene kulturnog dobra.

- Njegova uspješna implementacija, koja je realizovana u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, između ostalog podrazumijevala je i evidentiranje održivih benefita lokalne zajednice koja je, kao jedan od glavnih konzumenata restauriranog kulturnog dobra, posredstvom otvaranja novih radnih mjesta, ali i ubiranja prihoda od turističkih posjeta ovom izuzetno atraktivnom lokalitetu, bila uključena u sve aktivnosti koje su se odnosile na njegovo upravljanje i valorzaciju - objavio je u septembru 2015. godine portal Analitika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Opština Berane će staroj sportskoj dvorani pod Jasikovcem vratiti stari izgled - Uskoro tender za glavni projekat

Staroj sportskoj dvorani, onoj pod Jasikovcem, koja se urušila još prije dvanaest godina, Opština Berane će vratiti potpuno identičan stari izgled, po kojem je bila prepoznatljiva na prostorima čitave bivše Jugoslavije. To je Portalu RTCG kazala sekretarka Sekretarijata za privredu, razvoj i investicije, Maja Đurišić, najavljujući vrlo brzo tender za glavni projekat. Ona je objasnila da bi svako drugo rješenje značilo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.