Izvor: Pobjeda | Utorak, 13.04.2021.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U SRK Bajo Pivljanin očekuju da konačno "ožive" vode kojima gazduju - Pivsko jezero poribiće poslije osam godina

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Christian Kohler/shutterstock.com)
Ako sve bude teklo po planu Pivsko jezero biće, vjerovatno na jesen poribljeno, nakon pauze od osam godina. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obezbijedilo je novac, čekamo još mišljenje Agencije za zaštitu prirode i životne sredine o genetskoj ispravnosti mlađi - rekao je za Pobjedu predsjednik Sportsko ribolovnog kluba Bajo Pivljanin Vladislav Joković.

On ističe da je poribljavanje jedna od najznačajnijih mjera za unapređenje ribljeg fonda a da je do zastoja u sprovođenju te aktivnosti došlo zbog nepoštovanja ugovora koji su zaključile Opština i Elektroprivreda.

- Nakon puštanja u rad Hidroelektrane Piva 1976. godine, tj. potapanjem rijeka Pive, Komarnice, Vrbnice, Bukovice, Mratinsjkog potoka i Sinjačkog potoka sa hidroakumulacionim jezerom, EPCG i Opština postigli su sporazum da se napravi na rijeci Vrbnici mrestilište kako bi se obezbijedilo trajno poribljivanje Pivskog jezera zbog nemogućnosti prirodnog mrijesta. EPCG izgradnju mrestilišta počinje 1985. i završava dvije godine kasnije, formira matično jato potočne pastrmke i mrestilište daje na korišćenje firmi Akvador iz Nikšića. Ta firma je sklopila ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralanog razvoja da dio mlađi odvoji za poribljavanje Pivskog jezera. Po ribolovnoj osnovi ukupno 280.000, od čega 258.000 pivskom slivu a 22.000 šavničkom. To je funkcionisalo do 2012. godine kada Akvador raskida ugovor sa EPCG i od tada Pivsko jezero nije poribljeno - navodi Joković.

On napominje da je prema Zakonu o slatkovodnom ribarstvu iz 2008. godine poribljavanje zajednička obaveza EPCG i korisnika, tj. SRK Bajo Poivljanin.

Joković dalje navodi kako klub nije imao novca da ispuni svoj dio obaveze (kilogram mlađi nabavljan je tada 4 eura).

- Iz EPCG su poručili da će oni ispuniti svoju obavezu kad mi završimo našu. Kako mi to nijesmo bili u mogućnosti oni su to iskoristili i zanemarili obavezu iako je prema ugovoru sa Opštinom njihova obaveza trajna. EPCG vuče iz Pive 70 miliona a ne može izdvojiti 60.000 eura. Nije korektno ni prema Klubu ni prema građanima - naglašava Joković.

- Nakon toga usvojen je Zakon o slatkovodnom ribarstvu koji predviđa da poribljavanje finansiraju: EPCG 60%, Ministarstvo poljoprivrede i Opština po 15 odsto i a SRK deset procenata - navodi Joković.

Mlađ

Ribolovna osnova do 2010. predviđala je poribljavanje sa mlađi težine 10 grama. Narednom iz 2012. godine koju je radio Prirodno matematički fakultet Univerziteta Crna Gora jezero treba da se poribi sa 250.000 komada pastrmke težine od 30 do 50 grama, ili 350.000 od 15 do 30 grama i to autohtonom vrstom potočne pastrmke iz Crnomorskog sliva.

Joković očekuje da će mlađ za ovogodišnje poribljavanje nabaviti iz domaćih ribnjaka, jer su zbog loše godine izazvane epidemijom kovid-19 velike količine ostale neprodate.

Mrestilište bi mnogo značilo "malim" Plužinama

Nakon što je propalo mrestilište na rijeki Vrbnici u SRK su se susreli sa dodatnim problemom - mlađ potočne pastrmke ne može se nabaviti ni u okruženju. Vladislav Joković kaže daje taj problem aktuelan i danas i da na njegovom rješavanju treba hitno raditi.

- Prethodni ministar poljoprivrede obećao je da će naći strateškog partnera za mrestilište koje je trebalo prije dvije godine da bude završeno, učestvovali su u tim dogovorima i direktori EPCG. Ali s obzirom na to da je potpuno uništeno treba ga sanirati. Postavilo se pitanje da li se isplati potrošiti puno novca na to ili nabavljati mlađ sa strane. Dolazili su stručnjaci koji su mjerili protok vode, predlagano je da ga EPCG dovede u upotrebljivo stanje i preda na upravljanje Opštini ili nekom drugom. No, ništa konkretno nije urađeno, barem da mi u SRK znamo - kaže Joković.

On dodaje da bi otvaranje mrestilišta mnogo značilo "malim" Plužinama.

- Mnogo bi značilo ne samo nama već i kompletnoj opštini. Osim što bi se obezbijedila mlađ za poribljavanje otvorilo bi se nekoliko radnih mjesta, a privukli bismo ribolovce jes su vode pivskog područja kvalitetne i pogodna sredina za uzgoj, ribe, razvoj ribarstva i ribolovnog turizma – uvjeren je Joković.

Izdali svega 88 ribolovnih dozvola

Vladislav Joković ponosno ističe da SRK Bajo Pivljanin postoji skoro osam decenija. Formiran je 1952. godine kao udruženje lovaca i ribolovaca, a od 2015. godine funkcioniše pod današnjim nazivom.

- Gazdovali smo dijelom Tare, Komarnice, cijelim slivom rijeke Pive, Vrbnice, sa pritokama, a danas vodama Pivskog jezera van granica Regionalnog parka Piva i rijekama Vrbnica i Komarnica... Naše rijeke bile su među najbogatijim ribljim fondom. Nekada je oko 700 ribara plaćalo uredno dozvolu. Danas ih ima svega 88. Na smanjenje broja uticalo je neporibljavanje i velika nezaposlenost. Da nije podrške lokalne uprave davno bismo se ugasili - kaže Joković.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE