NavMenu

Njemački mediji o kreditinoj zaduženosti CG - Brisel neće pomoći u otplati kineskog zajma

Izvor: Mina Utorak, 13.04.2021. 15:18
Komentari
Podeli
(Foto: crystal51/shutterstock.com)
Evropska unija (EU) neće pomoći Podgorici da vrati kineski kredit od milijardu EUR koji stiže na naplatu, čime Crna Gora postaje prva evropska žrtva "kineske dužničke diplomatije", piše Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

- Milijardu EUR kredita je mnogo novca. Posebno kada zemlja ima godišnji bruto domaći proizvod (BDP) od četiri milijarde - piše FAZ o dužničkoj klopki koja se zatvara oko Crne Gore.

Deutsche Welle prenosi da je zvanična Podgorica sada tražila pomoć Brisela kako bi otplatila kredit koji je prethodna vlast 2014. godine uzela od Kine za dionicu auto-puta. U Briselu su saopštili da ne finansiraju kredite trećih država, ali da mogu da ponude povoljne zajmove za druge dionice puta.

Auto-put od Bara do granice sa Srbijom trebalo bi da ima 177 kilometara. Prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), već dio od Podgorice do Kolašina košta milijardu EUR, a ostalo bi moglo da bude još skuplje.

Prema pisanju frankfurtskog lista, pandemija koronavirusa je "urušila" ekonomiju male balkanske države koja zavisi od turizma.

Sredinom godine dolaze na naplatu prve rate kredita kineske Exim banke sa kamatom od dva odsto.

- Izgleda da je u vidu Crne Gore jedna evropska država postala žrtva kineske dužničke diplomatije koja nastaje oko Novog puta svile - piše FAZ.

Istraživač Instituta za svjetsku privredu na Univerzitetu u njemačkom Kilu, Sebastian Horn, kazao je da to nije iznenađenje.


- Auto-put koji je finansirala i gradila Kina od početka je imao nerealnu procjenu isplativosti i premašivao je sposobnost zemlje da se zaduži - naveo je Horn za FAZ.

On je podsjetio da je niz zemalja prethodnih mjeseci potražilo finansijsku podršku u međunarodnim organizacijama zbog dugova prema Kini. Među njima su Ekvador, Kenija, Etiopija i Pakistan.

Šef bečkog trusta mozgova WIIW, Mario Holzner, koji se bavi istočnom Evropom, kazao je da je Kina kao zalog rezervisala sebi crnogorsko zemljište, ukoliko kredit ne bude vraćen.

- EU naravno ima mogućnost da dugoročno veže Crnu Goru za sebe ukoliko finansijski podrži zemlju - naveo je Holzner.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.