NavMenu

Zajednički granični prelazi donose brojne benefite građanima Zapadnog Balkana - Uspostaviti i zajedničko tržište za željeznički prevoz

Izvor: eKapija Utorak, 13.04.2021. 15:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Netfalls Remy Musser/shutterstock.com)Ilustracija
Potpisivanje bilateralnih ugovora o zajedničkim graničnim prelazima donijelo bi višestruke benefite građanima, poručio je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

On se tokom posjete Beogradu sastao sa direktorom Stalnog sekretarijata transportne zajednice Matejom Zakonjšekom u vezi sa unapređenjem regionalne transportne mreže i vezama Crne Gore sa susjednim zemljama.

Bojanić je izrazio riječi podrške za napore koje transportna zajednica ulaže na polju uspostavljanja zajedničkih graničnih prelaza.

- Potpisivanje bilateralnih ugovora o zajedničkim graničnim prelazima donijelo bi višestruke benefite našim građanima: unaprijeđenu koordinaciju, uklanjanje nepotrebnih kontrola, optimizaciju resursa kao i reducirano vrijeme čekanja - rekao je Bojanić.

Zakonjšek je istakao da su kontrole na jednom graničnom prelazu najnapredniji primjer u oblasti regionalne saradnje.

- To bi omogućilo olakšice prilikom putovanja na području zapadnog Balkana - poručio je Zakonjšek.

Sagovornici su razgovarali o uspostavljanju kontrola na jednom mjestu, na graničnom prelazu Dobrakovo - Gostun, koji je glavni prelaz između Srbije i Crne Gore a lociran je na TEN-T-ovom jezgru same mreže.

- Sporazumi koji propisuju regulativu vezano za granične prelaze moraju ići uporedo sa infrastrukturnim unapređenjima. Crna Gora i Srbija su potpisale ugovor 2011 ali se taj ugovor, uslijed nedostatka adekvatnih kapaciteta, još uvijek ne sprovodi - saopšteno je iz Ministarstva.

Stoga je, kako je navedeno, ovaj sastanak ujedno bio i prilika da se povede razgovor i o napretku u vezi sa pomenutim ugovorom.

- Kada se dođe do zajedničkog rješenja, građani će imati priliku da uživaju benefite zajedničkog željezničkog graničnog prelaza u Bijelom Polju - objašnjeno je.

U nastavku razgovora, u vezi sa ugovorima po osnovu zajedničkih graničnih prelaza, Stalni sekretarijat transportne zajednice će nastaviti da podržava stvaranje zajedničkog tržišta za željeznički prevoz.

- S obzirom na to da se radi o malom trzištu, a da su zemlje pojedinačno nedovoljno spremne da samostalno razvijaju željeznički sistem, jedino rješenje je otvaranje na regionalnom nivou. Sve ovo bi doprinijelo dodatnom podsticaju za poboljšanje kooperacije kod upravljačkih infrastruktura, ali takođe i samim poduhvatima u oblasti željezničkog saobraćaja koji bi zasigurno, u budućnosti, bio konkurentan na regionalnom kao i na EU nivou - navodi se u saopštenju.


Kako je istaknuto, uzajamno priznavanje željezničkih dokumenata - operativne licence, bezbijedonosni sertifikati, vozačke dozvole i dozvole za kategoriju vozila - su samo neki od preduslova za otvaranje tržišta.

Ministar Bojanić je tokom razgovora informisao Zakonjšeka o progresu u vezi sa radovima na dionici auto-puta Bar-Boljare. Ta dionica je dio rute 4 TEN-T jezgrene mreže, koja je prioritet u okviru ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan.

- Sagovornici su se složili da bi obostrana saradnja sa internacionalnim partnerima dovela do ubrzanja same implementacije u vezi sa jednim od najizazovnijih infrastrukturnih projekata u crnogorskoj istoriji - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Opština Berane će staroj sportskoj dvorani pod Jasikovcem vratiti stari izgled - Uskoro tender za glavni projekat

Staroj sportskoj dvorani, onoj pod Jasikovcem, koja se urušila još prije dvanaest godina, Opština Berane će vratiti potpuno identičan stari izgled, po kojem je bila prepoznatljiva na prostorima čitave bivše Jugoslavije. To je Portalu RTCG kazala sekretarka Sekretarijata za privredu, razvoj i investicije, Maja Đurišić, najavljujući vrlo brzo tender za glavni projekat. Ona je objasnila da bi svako drugo rješenje značilo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.