Izvor: eKapija | Utorak, 13.04.2021.| 10:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Turistički radnici u prioritetnoj grupi sa imunizaciju - Vakcine primiti do početka sezone

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Steven Cornfield/unsplash)
Turistički radnici uvršteni su u prioritetnu grupu za imunizaciju protiv Covid-19, rekao je ministar ekonmskog razvoja Jakov Milatović i pozvao ih da se prijave za vakcinu.

Ministar Milatović, državna sekretarka za turizam Ivana Đurović i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić sastali su se juče sa predstavnicima turističke privrede u Crnoj Gori. Ministar Milatović izrazio je zadovoljstvo sastankom i mogućnost za dijalog sa predstavnicima turizma, naglašavajući značaj i zajedničku spremnost i djelovanje svih učesnika u što boljoj realizaciji turističke sezone.

- Uporedna Covid statistika pokazuje da trenutno Crna Gora bilježi trend pada oboljelih, tj. da imamo manje aktivnih slučajeva Covid-19 u poređenju sa mnogim evropskim zemljama, a istovremeno bilježimo najveći postotak oporavljenog stanovništva u Evropi. Upravo ova analiza nas je navela i da se obratimo zvaničnim pismom potpisanim od strane premijera, potpredsjednici Vlade Rusije, koja je istovremeno na čelu operativnog kriznog štaba. U pismu smo obrazložili trenutnu situaciju i uporedili našu statistiku sa statistikom zemalja sa kojima već imaju otvorene letove u očekivanju da se u toj grupi nađe i naša zemlja. Naglasili smo važnost avio dostupnosti Crne Gore kao turističke destinacije i pokretanja letova iz Rusije - istakao je ministar.

On je dodao da će do kraja juna 35% odraslog stanovništva biti vakcinisano, ističući značaj samog procesa imunizacije za sezonu.

- U prioritetne grupe za vakcinisanje uvršteni su svi turistički poslenici i ugostitelji. Koristim ovu priliku da pozovem i apelujem na sve da se prijave i vakcinišu kako bismo već početkom juna imali sve turističke radnike vakcinisane sa obije doze vakcina - naglasio je ministar.

On je podsjetio na pruženu podršku turističkoj privredi, a koja se odnosi na subvencije kamata na reprogram postojećih kredita kod IRF-a i poslovnih banaka u iznosu od 7 mil EUR, kao i na subvencije zarada za turističku privredu od formiranja nove Vlade u iznosu od 10 mil EUR (100% minimalne bruto zarade).

- Takođe, od početka pandemije zaključno sa februarskim zaradama za sektor turizma i ugostiteljstva je isplaćeno 37 mil EUR, uz predlog ministra Centralnoj banci da se produži moratorijum na otplatu kredita. Odloženo je plaćanje duga po osnovu poreza i doprinosa na dohodak iz trećeg i četvrtog kvartala 2020. godine i reprogram na 24 mjeseca, obezbijeđena je dodatna podrška za novo zapošljavanje u vidu oslobađanja od dijela poreza i doprinosa na dohodak u naredne tri godine, snižena je stopa PDV-a od 7% na pripremanje i usluživanje hrane, pića i napitaka, osim akciznih proizvoda i kafe, u ugostiteljskim djelatnostima do 31. avgusta 2021 - rekao je minstar.

Podsjetio je na fiskalni efekat od 3,5 mil EUR za umanjenje godišnje novčane naknade za morsko dobro za 2021. godinu, i dodijeljenu pomoć od 150.000 EUR za oko 70 turoperatora, 5,5 mil eura za realizaciju turističkih vaučera, uz mogućnost produženja roka za realizaciju programa.

- Uz snažniju kampanju koja će definitivno usled kadrovskih izmjena u NTO biti intezivirana, radimo na promociji turističke sezone, takođe i na zdravstvenim protokolima koji će biti predstavljeni u narednih par dana, koji će biti unaprijeđeni u odnosu na prethodne, kao i na novom setu mjera podrške čiji se početak realizacije očekuje krajem aprila - kazao je Milatović.

U tom kontekstu formirano je i posebno tijelo "Radna grupa za turizam i privredu" u čijem radu učestvuju predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i Ministarstva zdravlja u cilju detaljnijeg pregleda i analize zahtjeva za oporavak turističke privrede i efikasniju priremu turističke sezone što je naišlo na pozitivne reakcije prisutnih predstavnika turističke privrede.

- Kako bi se izašlo u susret povećanom broju zahtjeva od strane turista, dogovorena je saradnja sa pet privatnih laboratorija koje su formirale terenske ekipe sa tehničarima za uzorkovanje, dok se razmatra mogućnost subvencionisanja cijene PCR testova za turiste - dodao je.

Predstavnici turističke privrede saglasili su se da je imunizacija, donošenje i promocija jasnih zdravstvenih protokola i poštovanje mjera ključno za postizanje cilja, iznalaženja što boljih rešenja za suzbijanje negativnih posledica izazvanih koronavirusom.

- Pozivam sve da poštuju mjere, da pokažu visok stepen lične odgovornosti, takođe pozivam sve da djelujemo kao jedan tim i da svako sa svoje strane da maksimalni doprinos jer jedino tako možemo realizovati projektovano. U Ministarstvu ekonomskog razvoja imate prijatelja i punu podršku - zaključio je Milatović.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici turističkih vodiča, izdavaoci privatnog smještaja, ugostitelja, turističkih agencija, hotelskog smještaja, Unije poslodavaca, izvršni direktor kompanije ToMontenegro i predstavnici Privredne komore. Naredni sastanak će biti zakazan početkom maja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE