NavMenu

Koliko kalorija možete sagorjeti samo stajanjem?

Izvor: Index.hr Utorak, 13.04.2021. 08:58
Komentari
Podeli

(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Jeste li razmišljali o ulaganju u visoki stol kako ne biste cijeli dan sjedili? Vjerojatno ste čuli da je cjelodnevno sjedenje novo pušenje, kao i da stajanje može pridonijeti vašem zdravlju i kondiciji.

Kalorije sagorijevate svaki dan, bez obzira na to što radili, čak i kade spavate, ali samim stajanjem i više nego što mislite. Koliko ćete točno kalorija sagorjeti stojeći ovisi o vašoj dobi, visini, težini i spolu. Prema Healthlineu, samo stajanjem možete sagorjeti do 200 kalorija u satu.

Na stranici Start Standing, pomoću Harris-Benedictove formule, moguće je doći do tačne brojke. Primjerice, ako ste 40-godišnjakinja visoka 160 centimetara i teška 72 kilograma, stajanjem sagorijevate 121 kaloriju u satu. To je 486 kalorija u četiri sata rada. Sjedenjem biste u satu sagorjeli tek 72 kalorije.

Ako ste spremni početi više stajati, Harvard Health Publishing preporučuje da to činite postepeno. Za početak, tijekom osmosatnog radnog dana, stojite 30 do 60 minuta dnevno. Postupno povećavajte vrijeme koje provodite stojeći, tako da se vaše tijelo bezbolno može naviknuti.

Ako ne želite trošiti novac i ulagati u visoki stol, postoje i drugi načini da manje sjedite. Namjestite alarm i nakon svakih sat vremena rada ustanite i prošećite te se istegnite nekoliko minuta. Sama šetnja tijekom pauze za ručak sagorijeva 100 kalorija, prenosi Index.hr.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.