NavMenu

Suva šljiva iz Srbije dostigla rekordnu izvoznu cijenu - Tražena i u Dubaiju i Brazilu

Izvor: Blic Utorak, 13.04.2021. 08:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jultud/shutterstock.com)Ilustracija
Zbog deficita na svjetskom tržištu, srpska suva šlljiva sada ima rekordnu cijenu od skoro 3 EUR za kilogram, pa je moguće obaranje izvoznog rekorda od 2 mil EUR ostvarenog prije osam godina.

Prošlogodišnji rod nacionalne voćke, zbog truljenja plodova, bio je manji za trećinu zbog čega je i za 40% manje proizvedeno njenog najvažnijeg derivata - suve šljive. S druge strane, slično kao i sa malinom, godina je podbacila i kod najvećih konkurenata Srbije u proizvodnji suve šljive, pa ovaj cijenjeni proizvod na svjetskom tržištu sada ima rekordnu cijenu.

- Sa rodom su podbacile SAD, Čile i Argentina i samim tim pojavila se mnogostruko veća potražnja na svjetskom tržištu. Iz Srbije je već ostvaren izvoz 90% prošle godine osušenih šljiva, još 10% ima na zalihama kod nas, ali sam ubeđen sam sve biti prodato zbog zaista velike potražnje. Cijena suve šljive, zbog svega toga, raste iz dana u dan. Početkom godine je šljiva bez koštice imala cijenu od 2 EUR za kilogram, a sada je to cijena proizvoda sa košticom. Suva šljiva bez koštice sada košta 2,7 EUR, a ako se nastavi ovakva tendencija na tržištu izvesno će dostići i 3 EUR za kilogram - priča za Blic Dobrivoje Jovanović, vlasnik firme Jovanović voće.

Kako kaže, trenutno najveći kupci suve šljive su Turska, Rusija, Bosna i Hercegovina i zemlje EU, ali se ovaj važan strateški proizvod pojavljuje i na tržištima gdje do sada nije bio zastupljen. Tako je prije par dana, dodaje Jovanović,jedan njihov kontigent otišao za Dubai, a upite o mogućem uvozu šalju i kupci iz Brazila.

Suva šljiva traži najkvalitetniji plod

Olga Mitrović iz Instituta za voćarstvo u Čačku ističe da većoj tražnji za suvom šljivom svakako doprinosi trend poklanjanja veće pažnje zdravoj ishrani, pogotovo tokom pandemije korona virusa. Srbija, po njenim riječima, poslednjih godina nije imala veći obim izvoza sem na tradicionalna tržišta poput Rusije i zemalja okruženja, a da bi zadržala trenutnu poziciju neophodno je nekoliko preduslova.

- Kvalitet je presudan, a on je zbog kvaliteta same sirovine, odnosno sviježe šljive, bio upitan poslednjih godina. Ne treba zaboraviti konkurenciju na svjetskom tržištu, kao što je Čile, i naravno ne treba se "oslanjati" na to da će svake godine kod drugih država proizvođača rod biti manji. Neizvjesnost da li će tržišta zbog pandemije uopšte biti uticala je na to da se u Srbiji osuši manje šljive nego uobičajeno, ali veliki problem je i to što kod nas najveći dio roda završi u rakiji koja se lakše proda na domaćem tržištu, a suva šljiva traži najkvalitetniji plod – objašnjava sagovornica Blica.

Najviše suve šljive u Srbiji se proizvede na području Blaca i Osečine, a u sušare najviše ode sorte stenlej, potom požegače i čačanskih sorti. Od oko 7.000 tona godišnje, polovinu osuše voćari sa područja Osečine. Srbija od izvoza ovog stateškog proizvoda može da prihoduje više od 2 mil EUR, što je izvozni rekord zabilježen 2013. godine.

- Mislim da aprilski mrazevi nisu pričinili veću štetu, a ako ne bude daljeg izmrzavanja mogli bi da ove godine očekujemo bolji godišnji rod. Pošto se trend deficita ove robe nastavlja, ako domaći proizvođači odluče da šljivu suše i predaju, mogli bi da očekujemo i dalje dobru izvoznu cijenu – smatra Dobrivoje Jovanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.