NavMenu

Elektronske servise prilagoditi privredi i građanima

Izvor: eKapija Utorak, 13.04.2021. 08:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: chaivit chana/shutterstock.com)Ilustracija
Razvoj elektronskih servisa i njihovo prilagođavanje potrebama privrede i građana biće u foksusu saradnje Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija i Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG).

Ovo je saopšteno tokom sastanka ministarke Tamare Srzentić sa predsjednikom UPCG Predragom Mitrovićem, generalnom sekretarkom Suzanom Radulović, šeficom sektora za odnose sa javnošću i marketing, Zvezdanom Olujić i predsjednikom Odbora za digitalnu transformaciju Dušanom Banovićem. Na sastanku je bilo riječi i o prioritetima i mapiranju izazova sa kojima se sreću privredni subjekti.

Ministarka Srzentić je naglasila da treba raditi na identifikovanju oblasti koje nisu dovoljno razvijene, te kako bi zajedno sa partnerima iz privatnog sektora trebalo raditi na njihovom razvoju, kako bi vještine i potencijali ljudi u Crnoj Gori bili iskorišćeni.

Unija poslodavaca je ponudila stručne i savjetodavne kapacitete Unije i Odbora za digitalnu transformaciju, naročito u dijelu koji se odnosi na promociju elektronskih servisa i ideja za implementaciju ukupnog procesa digitalizacije.

Ministarka Srzentić je kazala da kreiranje eUsluga, treba da prati odgovarajuća komunikacija prema građanima.

- Kada govorimo o digitalnoj pismenosti, kada je korisničko iskustvo dobro, svi će vrlo lako naučiti da koriste uslugu, aplikaciju ili platformu. Treba da uvedemo sistem gdje ćemo stalno, u odnosu na iskustvo korisnika minjenati i prilagođavati naše platforme. Uvođenjem takvog pristupa u samoj Vladi mi mijenjamo svijest, ne samo u izradi nekih tehnoloških platofrmi, nego i izradi i boljih procesa, zakonodavnih propisa i programa - kazala je ministarka.


Predstavnici Unije poslodavaca ocijenisli su da je njihova misija stvaranje dobrog poslovnog ambijenta i uslova za dostojanstven rad i zapošljavanje u našoj zemlji.

- To je nešto čime se mi rukovodimo sve ovo vrijeme i kroz ulogu socijalnih partnera, pokušavamo da, u mjeri u kojoj je moguće radimo sa Vladom i reprezentativnim sindikalnim organizacijama - istakli su iz UPCG.

Iz UPCG su predstavili rezultate istraživanja o uticaju pandemije COVID-19 na poslovanje preduzeća i ženske biznise, što može biti od značaja Vladi prilikom formiranja sljedećeg paketa mjera pomoći, samim tim i oporavku privrede i osnaživanju žena.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.