NavMenu

Pandemija ubrzala rast broja korisnika elektronskih komunikacija - Povećano korišćenje širokopojasnog pristupa internetu

Izvor: Mina Ponedjeljak, 12.04.2021. 11:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Toria/shutterstock.com)Ilustracija
U prošloj godini došlo je do ubrzanog povećanja upotrebe interneta usljed pandemije covid-19, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

- Obim internet saobraćaja u fiksnim mrežama u prošloj godini je 51,39% veći od ostvarenog internet saobraćaja u 2019. godini, a broj korisnika koji su pristupali internetu putem optičkih vlakana, kao najsavremenijeg vida pristupa u fiksnim mrežama, se u toku prošle godine povećao 16,14% u odnosu na 2019. godinu - navodi se u saopštenju.

Broj korisnika mobilnih usluga koji su, na kraju prošle godine, pristupali internetu iznosio je 539,55 hiljada i 6,73 odsto je veći u odnosu na 2019. godinu.

Trend povećanja broja širokopojasnih priključaka i korišćenja interneta u Crnoj Gori je, kako se dodaje, prisutan dugi niz godina, ali je u prošloj godini ubrzan usljed pandemije covid-19.

- Prethodna godina, puna izazova, uticala je i na građane i na preduzeća da promijene životne i radne navike. Vidjelo se da elektronske komunikacije imaju izuzetan značaj za zdravlje, živote ljudi i dobro funkcionisanje društva u cijelini - navodi se u saopštenju.

Elektronske komunikacione mreže su, kako se dodaje, omogućile da veliki dio svojih radnih, školskih i drugih obaveza građani završavaju na daljinu, iz svojih domova, bez izlaganja riziku od oboljevanja.

- Prosječan korisnik je znatno povećao korišćenje interneta, tako da je u fiksnim elektronskim komunikacionim mrežama, tokom prošle godine, na mjesečnom nivou koristio 154,77 gigabajta (GB) internet saobraćaja, što je u odnosu na 2019. godinu povećanje 46,8% - rekli su iz EKIP-a.

Stalna potreba korisnika za novim uslugama, sve većim brzinama prenosa podataka i kvalitetom servisa uslovila je operatore u Crnoj Gori da, kako bi se zadovoljile narastajuće potrebe korisnika, konstantno unapređuju svoje mreže i usluge.

- Trend povećanja broja instaliranih i aktivnih priključaka u fiksnim širokopojasnim pristupnim mrežama nastavljen je i tokom prošle godine. Na kraju prošle godine u Crnoj Gori je bilo ukupno 184,17 hiljada aktivnih priključaka fiksnog širokopojasnog pristupa - navodi se u saopštenju.

Trend rasta je, kako se dodaje, posebno vidljiv kod priključaka sa optičkim vlaknima (FTTx), kao najsavremenije vrste priključaka. Učešće te vrste priključaka u ukupnom broju aktivnih fiksnih širokopojasnih priključaka je u prošloj godini porastao na skoro 40 odsto.


- U 20 opština, u kojima živi 96,67% stanovnika Crne Gore, usluga fiksnog širokopojasnog pristupa je dostupna kod najmanje tri operatora, a u ostalim opštinama usluga je dostupna kod najmanje dva operatora - kazali su iz EKIP-a.

Operatori nude uslugu širokopojasnog pristupa internetu sa brzinama od 2-200 megabita po sekundi (Mb/s). Analiza broja priključaka pokazuje da sve veći broj korisnika koristi brzi i ultra brzi pristup internetu (pristup sa brzinom većom od 30Mb/s odnosno 100 Mb/s). Trenutno preko 67% korisnika koristi ovakve brzine pristupa.

- Tokom prošle godine je, kroz dalje unapređenje dostupnosti i povećanje kapaciteta mobilnih širokopojasnih usluga prenosa podataka, nastavljen razvoj mobilnih elektronskih komunikacionih mreža u Crnoj Gori - navodi se u saopštenju.

Iz EKIP-a su zaključili da je implementacijom LTE-Advanced (3GPP Release 10) tehnologije sa agregiranjem dva, odnosno tri LTE nosioca, u mobilnim mrežama u Crnoj Gori omogućen širokopojasni pristup brzinama koje su uporedive sa brzinama koje se na korisničkom nivou trenutno nude u fiksnom pristupu na bazi optičkih vlakana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.