NavMenu

Kompleks Motela Milići idealno mjesto za kongresni, sportski i zdravstveni turizam - Gostima na raspolaganju fitnes centar i prateći sadržaji

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 12.04.2021. 07:07
Komentari
Podeli
(Foto: Boksit grupa)
Centralno mjesto u Milićima koje njeguje tradiciju pružanja ugostiteljskih i sportsko-rekreativnih turističkih usluga visokog kvaliteta jeste kompleks Motela Milići, za šta posjeduje sertifikate IS0 9001:2015 i HACCP.

Više od od 120 ležaja u sobama i apartmanima i luksuzno opremljenih bungalova, savremeno kupatilo, telefon, kablovska TV, Wi-Fi Internet, klima uređaj, kuhinja, mini bar, svrstavaju motel u sam vrh turizma na ovim prostorima.

- Restoran sa tri sale i 150 mjesta i terasa s 500 mjesta idealan su prostor za organizovanje raznih okupljanja, seminara, prezentacija i sl. Bogata gastronomska ponuda, uključujući i specijalitete od svježe pastrmke i šarana iz vlastitih ribnjaka – ističu iz ovog motela.

Bungalovi (Foto: Boksit grupa)Bungalovi
Moderan fitnes centar s teretanom, solarijumom, saunom, đakuzijem, masažom i kozmetičkim uslugama, kao i tri teniska terena u blizini, predstavljaju izuzetnu pogodnost za odmor i rekreaciju.

U sklopu motelskog kompleksa nalaze se dva plivačka bazena - za djecu i za odrasle. Nedaleko od kompleksa su fudbalski tereni, kao i sportska hala, s 3.500 m2 dvoranskog prostora i 2.000 mjesta za sjedenje, sa parketnom podlogom i klimatizacijom, idealna za sve vrste dvoranskih sportova i održavanje sportskih i ostalih događaja najvećeg ranga.

Otvaranjem Medicinskog centra kompanije Boksit, kao najprestižnijeg centra te vrste na ovim prostorima, i obezbjeđenjem vrhunske usluge renomiranih stručnjaka, upotpunjena je ponuda u vidu zdravstvenog turizma. - Do sada je ostvareno više od 30.000 noćenja. Na godišnjem nivou realizuje se više od 1.000 noćenja, ugosti više od 60.000 posjetilaca u toku sezone i 40.000 posjetilaca van sezone. U

dosadašnjem radu gosti su bili poslovni ljudi iz cijelog svijeta, predsjednici država i vlada, ambasadori, poznati umjetnici i sportisti, sportske ekipe, kulturno-umjetnička društva itd. Motel je bio domaćin značajnih kulturnih, naučnih, poslovnih i raznih drugih manifestacija.

Muzej rudarstva i Rajkov toranj

Muzej rudarstva- unutrašnja postavka (Foto: Boksit grupa)Muzej rudarstva- unutrašnja postavka
Na 50. rođendan Boksita, 2009. godine, otvoreni su Muzej rudarstva i Rajkov toranj, kao je ambijentalni kompleks izgrađen u znak zahvalnosti svim pregaocima, koji su dali doprinos da kompanija ničući iz zemlje bogate mineralnim sirovinama, izrasta u visine. Muzej rudarstva je koncipiran tako da se sastoji od tri odvojene postavke i sadrži oko 500 eksponata.

Prvi dio postavke smješten je u prizemlju Doma rudara. Kroz zbirke minerala, dokumenata, tematski vezanih predmeta i video-zapisa, prati rad i razvoj Boksita u prvih 50 godina. U centralnom atrijumu Doma rudara podignut je monumentalni Rajkov toranj, simbol snage, napretka i vizije Boksita, ukupne visine 77 metara. Na simboličnoj, 50 metara visokoj betonskoj konstrukciji Tornja, nalaze se ugostiteljski sadržaji u zatvorenom prostoru i na otvorenoj terasi - vidikovcu, odakle se kao na dlanu vidi grad i njegova okolina.

Drugi dio postavke smješten je na Rajkovom tornju i kroz 50 fotografija, pod nazivom Nekad i sad, vijerno oslikava velike pozitivne promjene koje su nastale u Milićima i cijeloj regiji, zahvaljujući Boksitu.

Rajkov toranj (Foto: Boksit grupa)Rajkov toranj
Treći dio postavke je na otvorenom prostoru i predstavlja izložbu alata i opreme koji su se koristili u proizvodnji rude prvih godina rada, zaprežnih kola kojima je 1959. godine izvlačena ruda, kao i fascinantnih savremenih utovarno-transportnih mašina - bager, utovarač, damper, bušilica, buldozer i jamska lokomotiva, korištenih u tehnološkim procesima tokom proteklih decenija.


Ovaj muzej je jedinstven, kako po sadržaju i strukturi eksponata, tako i po prostoru na kome se nalaze. Kao kulturni objekat posvećen najznačajnijoj djelatnosti u Milićima, regiji Birač, pa i šire, muzej čuva od zaborava važne predmete i sjećanja na najprogresivniji period u razvoju regije. Takođe, ostaje i kao podsticaj pokoljenjima koja stasavaju u ovom, rudom boksita obojenom krajoliku, da stvaraju uvijek više i bolje.

Park velikana

Od 2010. godine Miliće krasi Park velikana sa bistama 45 značajnih ličnosti. Nastao je kao znak zahvalnosti kompanije Boksit genijalnim stvaraocima, koji su dali nemjerljiv doprinos u razvoju ljudske civilizacije. Park, kao cjelinu, čini pet odvojenih postavki: Park srpskih, ruskih, evropskih, kineskih i indijskih velikana.

(Foto: Boksit grupa)
Postamenti su rađeni od materijala sa lokalnih prostora, kojima Boksit raspolaže: pješčar tuf, dolomit i sijenit-romanit. Specifičnost Parka je i prvi grb Republike Srpske, iscrtan slobodnom rukom na podlozi, a koji se rijetko gdje može vidjeti, jer više nije u upotrebi.

Botanička bašta

Bašta se nalazi u centru Milića, u okviru privatnog stambeno-poslovnog kompleksa. Na površini od 2.000 m2 ima 137 stabala egzotičnih vrsta, sa svih kontinenata, uključujući i određeni broj iz domaćeg podneblja. Pored stabala nalaze se 22 grma pampas trave, kao i 77 tuja, koje su sastavni dio ograde botaničkog kompleksa. Botanička bašta nastala je u periodu 2017-2019. godina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.