Izvor: Mina | Subota, 10.04.2021.| 13:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U prvom kvartalu prenijeto 1,6 hiljada brojeva u mobilnoj i fiksnoj telefonskoj mreži

(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Uslugu prenosivosti broja je u prvom kvartalu ove godine iskoristilo 1,6 hiljada pretplatnika, većinom u mobilnoj telefoniji, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Iz EKIP-a su agenciji Mina-business kazali da je u fiksnoj mreži, u periodu od januara do kraja marta, prenijeto 235 brojeva, a u mobilnoj 1,37 hiljada.

- U fiksnoj telefoniji najviše je došlo u mrežu M:tela 149 brojeva, potom u Telemach 36, u Telenor 31, a u Crnogorski Telekom 19 brojeva - rekli su iz EKIP-a.

Kako su naveli, najviše korisnika otišlo je iz fiksne mreže Crnogorskog Telekoma 210, iz M:tela 19 brojeva, a iz Telemacha šest brojeva.

Kod prenosa brojeva između mobilnih mreža u prvom kvartalu najviše je prenešeno u M:tel 722 broja, zatim u Crnogorski Telekom 375, dok su u mrežu Telenora prenijeta 274 broja.

- Najviše korisnika je prešlo iz mobilne mreže Telenora 666, potom iz Crnogorskog Telekoma 494, a najmanje iz mreže M:tela 211 - precizirali su iz EKIP-a.

Iz EKIP-a su podsjetili da je od 1. decembra 2011. godine, od kada se pruža usluga prenosivosti telefonskih brojeva, do 31. marta ove godine ukupno prenijeto 63,96 hiljada brojeva.

Od toga je 15,06 hiljada brojeva prenijeto u fiksnim, a 48,9 hiljada brojeva u mobilnim mrežama.

- Najviše brojeva je prenešeno u fiksnu mrežu M:tela devet hiljada, u Telemach 3,88 hiljada, u Telenor 1,92 hiljade, a u mrežu Crnogorskog Telekoma 262 broja - saopštili su iz EKIP-a.

Oni su dodali da je najviše otišlo iz fiksne mreže Crnogorskog Telekoma 14,58 hiljada brojeva, iz M:tela 240, iz Telemacha 230, a iz mreže Telenora 13 brojeva.

U mobilnim mrežama je najviše prenešeno u M:tel 22,49 hiljada brojeva, u Crnogorski Telekom 16,66 hiljada, dok je u mrežu Telenora ukupno prenešeno 9,76 hiljada brojeva.

- Najviše korisnika je otišlo iz Telenora 23,96 hiljada, potom iz Crnogorskog Telekoma 16,79 hiljada, a najmanje iz mobilne mreže M:tela 8,16 hiljada korisnika - kazali su iz EKIP-a.

Prenosivost broja je usluga koja omogućava svakom pretplatniku da zadrži telefonski broj pri promjeni operatora.

Broj se može prenositi iz fiksne u fiksnu mrežu, odnosno iz mobilne u mobilnu mrežu.

Ukupno vrijeme za prenos broja je tri radna dana. Pretplatnik koji želi da prenese telefonski broj podnosi zahtjev za prenos broja kod operatora primaoca broja i to se smatra zahtjevom za raskid ugovora sa operatorom davaocem broja.

Pretplatnik može ponovo da prenese svoj broj nakon tri mjeseca od zadnjeg prenosa. Ukoliko zahtjev za prenos broja bude odbijen, pretplatnik može da podnese prigovor EKIP-u.

- EKIP nije imao takvih slučajeva vezano za prenosivost brojeva tokom prvog kvartala - zaključili su iz EKIP-a.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE