NavMenu

Izgradnjom Urgentnog centra i Infektivne klinike rasteretiti kapacitete KCCG - Neophodna i gradska bolnica za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin

Izvor: Mina Petak, 09.04.2021. 11:15
Komentari
Podeli
Pandemija koronavirusa ukazala je na značaj kvalitetnog zdravstvenog sistema za Crnu Goru, rekla je direktorica Kliničkog centra (KCCG) Ljiljana Radulović i dodala da je neophodno povećati smještajne kapacitete i usluge koje pruža najveća zdravstvena ustanova u državi.

Ona je kazala da je KCCG jedina ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, a istovremeno i sekundarnog nivoa za opštine Podgorica, Tuzi, Danilovgrad i Kolašin, odnosno za oko 280 hiljada stanovnika.

- Izazovi koji trenutno postoje su brojni, bilo u prostornom smislu, a ništa manje u smislu manjka zdravstvenog kadra - rekla je Radulović na okruglom stolu na temu "Uloga socijalnog dijaloga i sindikata u izgradnji otpornih zdravstvenih sistema nakon COVID-19 pandemije".

Ona je istakla da KCCG posjeduje tri aparata za magnetnu rezonancu, dvije gama kamere, dva angiografa, tri multislajsna CT aparata, brojne ultrazvučne i rendgen aparate, ali da se dominantno radi o starijoj opremi koja zahtijeva česte servise i zaslužuje obnavljanje zbog broja pregleda koji se na njoj obavi na godišnjem nivou, a čemu dodatno doprinosi slabija opremljenost opštih bolnica u državi.

KCCG je, navela je Radulović, jedina ustanova u Crnoj Gori koja je prije pandemije imala optimalnu iskorišćenost posteljnih kapaciteta, oko 80 odsto pored Specijalne bolnice u Dobroti koja je imala iskorišćenost i preko 100%.

- Svi nedostaci su posebno došli do izražaja u uslovima epidemije sa kojom se suočavamo, a koja povećava zahtjeve kako zbog tretmana oboljelih od kovida, tako i zbog neophodnog održavanja kvalitetne zdravstvene zaštite ostalog stanovništva - kazala je Radulović.

Prema njenim riječima, pandemija koronavirusa je ukazala na značaj kvalitetnog zdravstvenog sistema za Crnu Goru.

- Kako bi zadovoljili ove potrebe, prinuđeni smo da istovremeno obavljamo sve dijagnostičke i terapijske procedure, uz paralelno povećanje medicinskog kadra, dopunu postojeće tehničke infrastrukture bolnica, ali i obnavljanje medicinske opreme koju posjedujemo - dodala je Radulović.

Ona je kazala da je povećan broj srednjeg medicinskog kadra, raspisano oko 90 specijalizacija i subspecijalizacija koje bi trebalo da se realizuju od septembra.

Radulović je ocijenila da je, pored jačanja specijalizovanog kadrovskog kapaciteta, neophodno povećanje zdravstvenih usluga koje ustanova pruža, posebno kada se radi o uslugama za koje KCCG ima tehničke uslove, a koje obezbjeđuje pomoću gostovanja konsultanata iz inostranstva.

- Ovo se posebno odnosi na hirurške grane, a trenutno nastojanje jeste da se u budućnosti konsultacije ograniče na period u kojem će postojeći kadar određenu tehniku savladati, kao i njihovo upućivanje na dopunsku edukaciju u centre koji imaju veliki broj kvalitetno pruženih usluga iz date oblasti, uz povećanje mreže edukativnih centara sa kojima imamo saradnju - objasnila je Radulović.

Ona smatra da se moraju povećati i smještajni kapacitet KCCG kako bi se nesmetano pružale usluge koje su visoko specifične i sofisticirane i kao takve svojstvene tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.


- Potrebno je i razdvojiti usluge iz domena sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite koje KCCG trenutno pruža, a što se može postići izgradnjom gradske bolnice za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin - ocijenila je Radulović.

Prema njenim riječima, epidemija je ukazala na nedostatke kako u kadru, tako i u prostoru postojećeg Urgentnog centra i Klinike za infektivne bolesti koje je neophodno izgraditi i opremiti kao samostalne objekte, čime bi se dodatno rasteretila centralna zgrada Kliničkog centra i time povećali kapaciteti klinika koje su najopterećenije po broju pruženih usluga.

Radulović je rekla da su, analizirajući najčešće razloge upućivanja u inostrane centre, uvidjeli potrebu za izradnjom PET-CT centra.

Otvaranjem automatizovane centralne laboratorijske dijagnostike, kako je navela, povećali bi se kvalitet i brzina pružanja tih usluga ne samo na nivou samog KCCG, već i na nivou primarne zdravstvene zaštite grada Podgorica.

Radulović je kazala da je cilj razvoj KCCG po uzoru na dobro uređene evropske centre i da im je na tom putu važna podrška svih institucija u državi, ali i partnera iz Evropske unije.

- Isto tako važni su i naši partneri u samoj državi, a to su naši pacijenti čije povjerenje želimo imati, sindikati na čiju pomoć računamo u stvaranju zadovoljnog radnika, nevladine organizacije koje pomažu u prepoznavanju potreba specifičnih grupa stanovništva. Samo tako ujedinjeni možemo graditi kvalitet zdravstvene zaštite kakav želimo - zaključila je Radulović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.