NavMenu

U planu još 1.700 parking mjesta u Podgorici - Predviđeno zoniranje na više od 50 lokacija u gradu, građani nezainteresovani za javnu raspravu

Izvor: Pobjeda Četvrtak, 08.04.2021. 15:00
Komentari
Podeli
(Foto: redstone/shutterstock.com)
Nacrtom izmjena i dopuna elaborata o parking zonama planirano je da kapaciteti na opštim parkiralištima širom grada budu uvećani za 1.700 parking mjesta, što je 57% više od onoga sa čime sada raspolaže gradsko preduzeće Parking servis Podgorica, odnosno 3.000.

Navodeći da je u pitanju samo prijedlog radne grupe koja je radila na izradi elaboata, iz Parking servisa kažu da to ne znači da on ne može biti dopunjen ili da neki njegovi djelovi mogu biti odbačeni. Naglašavaju da ih je iznenadilo to što se veoma mali broj građana javio povodom ove javne rasprave, jer u pitanju je značajna tema koja se tiče naročito onih koji žive u kvartovima u kojima je planirano uvođenje naplate parkiranja.

Predlozi

Podsjetivši da javna rasprava Nacrta izmjena i dopuna elaborata o parking zonama trajala do 7. aprila direktor Parking servisa Nusret Canović kazao je za Pobjedu da se već duže radi na izradi novih elaborata.

- Predstavnici Glavnog grada su duži period obilazili mjesne zajednice i zajedno sa stanarima iz tih djelova grada tražili najbolja rješenja kada je u pitanju parkiranje i saobraćaj u mirovanju. Na osnovu toga i nekih inicijativa koje smo dobijali, što od Glavnog grada što od samih građana, uradili smo Nacrt izmjena i dopuna elaborata o parking zonama, koji predviđa oko 1.700 novih parking mjesta u zoni opštih parkirališta, na više od 50 lokacija u gradu – kazao je Canović, uz napomenu da ovo gradsko preduzeće trenutno raspolaže sa 3.000 parking mjesta na opštim i oko 2.000 na zatvorenim parkiralištima.

On je naglasio da je riječ o predlogu radne grupe koja je radila na izradi elaborata.

- Nacrtom plana planirano je da se zoniraju parkinzi u kvartu preko puta SC Morača, zatim iza zgrade Simpo i oko Osnovne škole Maksim Gorki, kao i veliki broj manjih lokacija po cijelom gradu, odnosno neki "džepovi" za koje su interesovanje iskazali stanari. Riječ je, na primjer, o ulicama Serdara Jola Piletića, Pariske komune, zatim iza bivše mljekare, oko solitera Pet udovica, donji dio Hercegovačke, prostor između ulica Vuka Karadžića i Novaka Miloševa... - naveo je Canović, uz napomenu da su u pitanju lokacije koje su u vlasništvu Glavnog grada.

Nezainteresovanost

Direktor Parking servisa ističe da im se veoma mali broj građana javio povodom ove javne rasprave.

- Ovo je ipak značajna tema i očekivali smo da ljudi aktivno učestvuju i daju svoje prijedloge i sugestije, naročito oni koji žive u kvartovima koje smo planirali da zoniramo. Ovo što je radna grupa predložila nije konačna verzija i ne znači da se ne može dopuniti ili da se neki od prijedloga ne mogu odbaciti – poručuje Canović.

On je dodao da su građani mogli do 7. aprila da im se obrate preko stranice Glavnog grada, gdje su u Nacrtu sve lokacije sa preciznim skicama, kao i putem stranice Parking servis pg.me, gdje je takođe istaknut nacrt. Kako dodaje, zainteresovani mogu i da ih pozovu i dođu u njihove kancelarije. Ističe da će kao i do sada, u kvartovima koje zoniraju imati povoljnosti za stanare.

- Prošle godine smo spustili cijenu zonskih pretplata na uličnim parkinzima. U trećoj zoni mjesečna pretplata za stanare tako iznosi šest eura, u drugoj zoni sedam, a prva zona je u poslovnim blokovima i tamo je cijena 10 eura – naveo je Canović.

Paralelno sa ovim, dodaje on, ekipe Puteva će raditi na uređenju saobraćajnica i parkinga u zahvatu novih elaborata, pa je u planu rekonstrukcija parkinga u Ulici Ivana Vujoševića, prvom dijelu Ulice Vasa Raičkovića...


Javna rasprava o Nacrtu izmjena i dopuna elaborata o parking zonama počela je 19. marta i traje do 7. aprila, dok je centralna javna rasprava održana 29. marta u zgradi Skupštine Glavnog grada. Sve mjesne zajednice koje su obuhavćene predmetnim izmjenama i dopunama elaborata o parking zonama, naveli su iz Sekretarijata za saobraćaj, blagovremeno su obaviještene i dobile su materijal u elektronskoj formi.

Inicijative građana za zoniranje parkinga

Direktor Parking servisa navodi da su imali inicijativa građana za zoniranje parkinga u pojedinim djelovima grada, poput ulica pod Goricom, između Beogradske i Bulevara Ivana Crnojevića. Međutim, dodaje Canović, na nekim lokacijama imaju problema poput toga da zemljište nije u vlasništvu Glavnog grada ili da je potrebno saobraćaj izmijeniti na način da se neke površine koje se koriste kao neformalna parkirališta prevedu u formalna, kako bi ih građani koristili bez bojazni da će biti kažnjeni zbog nepropisnog parkiranja.

- U djelovima grada gdje se mogu ispoštovati tehnički uslovi, potrebno je izmijeniti regulaciju saobraćaja. Preciznije, trebalo bi organizovati jednosmjerne kretnje u blokovskim kvartovima, koje će ubrzati tok saobraćaja, ali i omogućiti da se neformalna parkirališta prevedu u formalna - objasnio je Canović.
Zaveli red ispred pijace na Pobrežju

Canović podsjeća da je nedavno počelo da radi zatvoreno parkiralište pored TC Pobrežje, koje raspolaže sa 60 mjesta za parkiranje.

- Parkiranje je još besplatno na ovom parkiralištu. Kad počne naplaćivanje, cijena će biti 50 centi po satu, dok će za stanare biti više tarifa, počevši već od 10 eura mjesečno – kazao je Canović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.