NavMenu

Vlada priprema novi paket mjera pomoći privredi - Ukupna vrijednost kreditne podrške 20 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 08.04.2021. 15:44
Komentari
Podeli
(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Vlada Crne Gore intenzivno radi na pripremi novog paketa mjera kojim će nastaviti da podržava privredu, a čije se usvajanje očekuje krajem aprila, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Kako je navedeno, dio novog paketa mjera je i set kreditnih linija koje priprema Investiciono razvojni fond Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i Ministarstvom finansija i socijalnog staranja u cilju obezbjeđivanja dodatne finansijske podrške za likvidnost.

- Ova podrška je namijenjena prije svega mikro, malim i srednjim preduzećima čija je likvidnost ugrožena usljed negativnog uticaja pandemije Covid-19, čime Vlada želi staviti poseban akcenat na podršku ovoj kategoriji preduzeća - saopšteno je.

Ukupna vrijednost kreditne podrške, uključujući IPARD program će iznositi 20 mil EUR, a njena realizacija će otpočeti naredne sedmice.

- Kroz ovu podršku, potencijalni korisnici, čije je poslovanje ugroženo usljed uticaja pandemije Covid-19 će imati mogućnost da apliciraju za veoma povoljna finansijska sredstva, u cilju rješavanja problema tekuće likvidnosti. Spomenuti paket kreditnih linija, prvenstveno se odnosi na finansiranje obrtnih sredstava i tekuće likvidnosti, uz veoma povoljne kamatne stope, koje se kreću od 1,5% do 3,0%, fiksno na godišnjem nivou - dodaju iz Ministarstva.

Takođe, poseban benefit za potencijalne korisnike se ogleda u činjenici da isti imaju mogućnost apliciranja za kreditna sredstva, na osnovu "mekih" sredstava obezbjeđenja (mjenice preduzeća, lične mjenice).

- Posebne povoljnosti ovog paketa vezane su za "Program podrške likvidnosti privrednicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom korona virusa", putem koje potencijalni korisnici, čija je djelatnost ugrožena usled uticaja pandemije Covid-19, mogu aplicirati za kreditna sredstava u iznosu do 150.000 EUR, uz rok povraćaja do pet godina uključujući jednu godinu grejs perioda, uz kamatnu stopu od 1,5% - stoji u saopštenju.

Namjena kredita je rješavanje problema likvidnosti kroz finansiranje obrtnih sredstava, neto zarada za zaposlene, troškova zakupa. Detaljne informacije će biti dostupne na sajtu Ministarstva ekonomskog razvoja i Investiciono razvoj fonda.

- Istovremeno, Ministarstvo ekonomskog razvoja i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja u saradnji sa Međunarodnim finansijskim institucijama rade na obezbjeđivanju dodatnih finansijskih sredstava kojima će podržati privredu, a koja će takođe biti dio novog paketa podrške privredi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.