NavMenu

Novi trendovi na tržištu rada ukazuju na značaj karijernog vođenja - Neophodno uspostavljanje jake mreže savjetovališta za profesionalnu orijentaciju

Izvor: eKapija Srijeda, 07.04.2021. 09:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Novi trendovi na tržištu rada, ukazuju na značaj karijernog vođenja, razvijanje vještina upravljanja karijerom, saradnju i koordinaciju u karijernom vođenju, rekao je direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet Privredne komore Crne Gore Mladen Perazić tokom okruglog stola "Karijerno vođenje u Crnoj Gori", koji je održan u PKCG.

- Zaposleni moraju biti spremni za promjenljivi svijet i tržište rada, uz neprekidno razvijanje vještina – istakao je Perazić.

Prema njegovim riječima, prakse razvijenih zemalja ukazuju na neophodnost postojanja jake mreže savjetovališta za profesionalnu orijentaciju, karijerno vođenje i savjetovanje, namijenjenih kako mladima koji su u procesu školovanja, tako i odraslima kroz koncept cjeloživotnog učenja.

Na okruglom stolu predstavljeni su i rezultati istoimenog istraživanja koje je uradila Evropska trening fondacija ETF, kao podršku širem obrazovanju i ciljevima politike obuke, zatim aktivnosti Karijernog centra Univerziteta Crne Gore i Zavoda za zapošljavanje.

Vida Kašćelan, ETF ekspert, objasnila je da je cilj istraživanja analiza stanja karijernog vođenja u zemljama susjedima EU - Crnoj Gori, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Turskoj, Ukrajini, Albaniji, Kazahstanu. Obuhvatilo je strategije, zakone, nosioce aktivnosti, aktuelne aktivnosti karijernog vođenja i njihove nosioce, razvoj vještina neophodnih za to, važne projekte, upotrebu ICT u ovoj oblasti i drugo. Istraživanje je sprovedeno od oktobra do decembra 2020.

- Karijerna orijentacija u sklopu cjeloživotnog učenja odnosi se na niz aktivnosti koje omogućavaju da građani svih uzrasta i u bilo kom trenutku života identifikuju sopstvene sposobnosti, kompetencije i interesovanja, da donesu odluke u pogledu svog obrazovanja, osposobljavanja i kvalifikacija i da upravljaju sopstvenim životnim putevima u obrazovnom, radnom i drugim okruženjima, u kojim se njihovi kapaciteti i kompetencije uče i/ili koriste – rekla je Kašćelan.

Institucije obuhvaćene istraživanjem su Ministarstvo prosvjete, Euro guidance centar, Zavod za školstvo, Centar za stručno obrazovanje, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Zavod za zapošljavanje - CIPS, Privredna komora, škole - Medicinska škola u Podgorici, Gimnazija Cetinje, Gimnazija Slobodan Škerović, Resursni centar za djecu i mlade Podgorica, NVO ZID.

Govoreći o implementaciji karijernog vođenja u školama, Kašćelan je između ostalog rekla da su one u obavezi da imaju plan profesionalnog razvoja, redovno ga realizuju i formiraju portfolia učenika, kao i plan uključivanja cjelokupnog nastavnog kadra u ovaj proces kroz program profesionalnog razvoja nastavnika.

- Škole permanentno rade na razvoju školske kulture, pa samim tim na kulturi karijernog vođenja koja uključuje timski rad, uzajamno razumijevanje i uzajamno, te druge različite meke vještine i sposobnosti neophodne za svakodnevni život i rad. Ovaj proces treba da uključi sve učesnike u školskom životu, nastavnike, upravu škole, roditelje, lokalnu zajednicu, kreatore politike - istakla je ona.

Kašćelan je navela je da su preporuke istraživanja veća koordinacija svih aktivnosti karijernog vođenja na nacionalnom nivou, uz posebno jačanje uloge Nacionalnog koordinacionog tijela za karijerno vođenje; permanentan rad na promovisanju programa karijernog vođenja i jačanje njegove uloge u obrazovanju i svakodnevnom životu svakog pojedinca; razvoj standarda kvaliteta za cjelokupan proces karijernog vođenja; obučavanje većeg broja nastavnika za korišćenje ICT-a, kao i drugih tehnologija za učenje; rad na umrežavanju institucija i razmjena iskustava dobre prakse i obezbjeđivanje bolje finansijske podrške za implementaciju programa karijernog vođenja.

Karijerni centar Univerziteta Crne Gore predstavio je menadžer Ivica Todorović.

Karijerni centar Univerziteta Crne Gore je servis podrške studentima sa ciljem što bolje pripreme za tržište rada i podsticanja razvoja preduzetničke svijesti, ali i podrške srednjoškolcima u odabiru budućeg poziva i pripreme za akademsku sredinu.

- Rad Centra je usmjeren i na povezivanje i saradnju studenata sa privrednim sektorom, u pogledu realizacije stručnih praksi i potencijalnih radnih angažmana. U Karijernom centru, kroz različite obuke i radionice, studenti stiču znanja kako da se što bolje predstave poslodavcu, napišu kvalitetan CV, motivaciono pismo, savladaju osnovne savjete i pripremu za intervju, kao i vještine poslovne komunikacije, naprave plan razvoja svoje karijere, pronađu pravu stipendiju, postanu što konkurentniji na tržištu rada i ostvare komunikaciju sa privrednim sektorom i prve korake ka zapošljavanju - naveo je Todorović.


Karijerni centar pruža i psihološko-pedagoške savjete i podršku budućim studentima i brucošima u pripremi za studiranje i prilagođavanje na novu, akademsku sredinu. Njihovi projekti su Dan otvorenih vrata, Summer Job, sajam stipendija i praksi, obuka za početnke u biznisu, konkursi za najbolje startap ideje, Student Business Hub, radionice "Vještine predstavljanja poslodavcu".

O karijernoj orijentaciji u Zavodu za zapošljavanje Crne Gore govorila je predstavnica ove institucije Jevrosima Pejović. Ona je, govoreći o istorijatu razvoja profesionalne orijentacije u Crnoj Gori, između ostalog istakla da je prvi Centar za informisanje i profesionalno savjetovanje (CIPS) osnovan 2007. godine a da ih je do 2012. forimarno ukupno osam u Podgorici, Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Nikšiću, Baru, Mojkovcu i Herceg Novom.

- Profesionalna orijentacija doprinosi većem zadovoljstvu pojedinca, a organizaciji koja zapošljava smanjenju rizika poslovanja i povećanju uspješnosti poslovanja. Sa aspekta potreba tržišta rada profesionalna orijentacija dovodi do niže stope nezaposlenosti - rekla je Pejović.

Prema njenim riječima, pogrešan izbor zanimanja za posljedicu ima nezadovoljstvo, nižu produktivnost, nedostatak motivacije za dalje usavršavanje, povećan rizik od povreda na radu, dodatne troškove za prekvalifikaciju, stručno osposobljavanje i obuku na drugom radnom mjestu i nezaposlenost

- Aktivnosti u CIPS-u zasnivaju se na obezbjeđivanju uslova za podsticanje karijernog razvoja od momenta donošenja prve odluke o nastavku školovanja, izboru zanimanja, traženju zaposlenja, usavršavanju, promjeni zanimanja, samozapošljavanju odnosno kroz cijeli karijerni vijek - rekla je ona.

Osnovni cilj profesionalne orijentacije je podrška u izboru zanimanja, pomoć u pravilnom formiranju stava prema radu, stvaranju profesionalnog duha i zadovoljstva u budućem radu. Usluge koje se u CIPS-u mogu dobiti su profesionalno informisanje, radioničarske aktivnosti i profesionalno savjetovanje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.