NavMenu

Grad Prijedor protiv prodaje akcija rudnika Ljubija

Izvor: Capital Utorak, 06.04.2021. 15:37
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: freedomnaruk/shutterstock.com)Ilustracija
Grad Prijedor se protivi prodaji RŽR Ljubija i smatra da odluka Investiciono-razvojne banke (IRB) da ove godine prodaju državne akcije nije dobra ni za grad niti za Republiku Srpsku.

Kako je Capital ranije pisao, Investiciono-razvojna banka (IRB) RS ponudiće ove godine na prodaju državni kapital u 10 preduzeća, a na spisku se ponovo našao RŽR Ljubija, čiija privatizacija je proteklih godina izazvala prvi veliki razdor u tada vladajućoj koaliciji u Srpskoj.

- Naše je mišljenje da prodaja akcija nije ni za koga dobra, niti za grad niti za državu. Ovo se posebno odnosi na rudnik koji je strateško odredište našeg grada i Prijedor je grad izgrađen na željeznoj rudi. Nama prodaje, a naročito ne ovakva kakva se desila sa Mittalom 2004. godine, ne odgovaraju - rekli su za Capital u Gradskoj upravi Prijedor.

Na pitanje novinara Capitala da li Grad Prijedor planira kupovinu dijela akcija Ljubije kao strateški važnog preduzeća, u Upravi grada ističu da Prijedor u svjetlu trenutne ekonomske situacije na globanom planu uzrokovane pandemijom virusa korona, ali i "zatečenim stanjem u budžetu grada naslijeđenim od prethodne vlasti", nije u mogućnosti za tako velika kapitalna ulaganja.

Ipak, naglašavaju, u svakom slučaju će pregovarati sa Vladom Republike Srpske oko akcija RŽR Ljubija, pa ako bude trebalo i kao potencijalni kupci.

Prodaja 64,9% državnog kapitala u rudniku Ljubija planirana je na berzi organizovanjem posebnih aukcija uz mogućnost postavljanja uslova i kvalifikacionih kriterijuma za učesnike.

Za kupovinu državnog kapitala u ovom rudniku ranije su bile zainteresovane kompanije Israeli Investment Group i ArcelorMittal iz Luksemburga, a posljednji pokušaj prodaje propao je početkom 2019. godine kada je organizovana aukcija na berzi, ali nijedna od ovih kompanija nije dostavila ponudu.

IRB je tada državni kapital ponudila po početnoj cijeni od 69 mil KM.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.