NavMenu

Crna Gora i Srbija potpisaće novi Memorandum o saradnji - Cilj rješavanje problema plutajućeg otpada na Limu

Izvor: eKapija Utorak, 06.04.2021. 13:09
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/mareandmare)
Crna Gora i Srbija potpisaće novi Memorandum o saradnji, kojim će se bliže definisati zajedničke aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, među kojima je i rješavanje problema plutajućeg otpada na rijeci Lim. Ovo je dogovoreno tokom susreta ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore Ratka Mitrovića i ministarka zaštite životne sredine Srbije Irene Vujović.

- Ekologija ne poznaje granice. Šume i rijeke ne znaju šta je administrativna granica, kao ni ptice ni ribe. Problem jedne države je problem i države susjeda. Stoga, moramo zajedno da rješavamo goruće ekološke probleme, jer zdrava životna sredina je izuzetno važna za budućnost svih naših građana - rekao je Mitrović.

Na sastanku su dogovoreni i budući koraci povodom problema plutajućeg otpada na rijeci Lim.

Ministarka Vujović je saopštila da je ministarstvo na čijem je čelu raspisalo konkurse za postavljanje barijera na Limu,

- Formirali smo i zajedničko tijelo nadležnih ministarstava, i radnu grupu koja će mapirati sve divlje deponije u slivu rijeke, kako bismo krenuli sa njihovim uklanjanjem. Ono što je sigurno, jeste da postoji volja za jačanjem bilateralne saradnje, a danas smo dogovorili i konkretne korake - rekla je ministarka Vujović.

Na sastanku je bilo riječi i o razmjeni iskustava i dobre prakse u dijelu ekološke inspekcijske kontrole, ali i o izgradnji reciklažnih centara i postrojenja za preradu otpadnih voda.

- Imamo veliki problem sa čvrstim otpadom i došli smo da vidimo kako Srbija rješava taj problem. Srbija će graditi osam reciklažnih centara, i ta iskustva će nam biti korisna. – rekao je Mitrović.

Na sastanku je bilo riječi i o temama poput edukacije građana, kako bi se podigla svijest o značaju očuvanja zdrave životne sredine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.