NavMenu

Crna Gora od podmorskog kabla prihodovala 5,53 mil EUR - Do kraja marta izvezeno 2,65 miliona MWh električne energije

Izvor: Mina Utorak, 06.04.2021. 09:37
Komentari
Podeli
(Foto: Paolo Diani/shutterstock.com)
Crna Gora je, po osnovu dodjele dijela podmorskog kabla na korišćenje energetskim kompanijama, od početka godine prihodovala više od milion EUR, saopšteno je Dnevnim novinama iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Taj prihod, kako su dodali, prošle godine je iznosio 4,52 miliona, što znači da je od ustupanja podmorskog kabla drugim zemljama ukupno zarađeno 5,53 mil EUR.

- Na granici sa Italijom, prihod po ovom osnovu u prošloj godini je iznosio 4,52 mil EUR, dok je za prva tri mjeseca ove godine, na osnovu godišnje, mjesečnih i dnevnih aukcija za januar i februar iznosio milion EUR - precizirali su iz CGES-a.

Komercijalna upotreba podmorskog kabla, kojim struja putuje između Crne Gore i Italije, počela je krajem decembra 2019. godine. Od tada se, kako su kazali u CGES-u, sprovode godišnje aukcije za dio kapaciteta, dok se alokacija preostalog dijela kapaciteta sprovodi na mjesečnim i dnevnim aukcijama.

- CGES ostvaruje prihode po osnovu dodjele prava na korišćenje, odnosno alokacije, prekograničnog kapaciteta učesnicima na tržištu električne energije - objasnili su u kompaniji.

Predstavnici CGES-a su naveli da na crnogorskom energetskom tržištu uglavnom učestvuju kompanije iz jugoistočne i centralne Evrope. Prema njihovim riječima, koristi od kabla imaju i energetska preduzeća iz sjeverne Evrope.

- Sve kompanije se u okviru svojih djelatnosti bave trgovinom, proizvodnjom električne energije i registrovane su kod Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE). U zavisnosti od prava pristupa prekograničnim prenosnim kapacitetima, dobijenim na osnovu alokacija istih, registrovani učesnici na tržištu električne energije imaju pravo da svoje planove rada prijavljuju operatorima Crne Gore i Italije i tako realizuju prekogranične transakcije - objasnili su iz CGES-a.


Iz Italije u Crnu Goru do sada je preko kabla stiglo više od milion megavat sati (MWh) električne energije.

- Zaključno sa 29. martom, izvezeno je 2,65 miliona MWh - precizirali su iz CGES-a.

Crna Gora je, kako su podsjetili, puštanjem u rad podmorskog energetskog kabla, postala energetsko čvorište koje povezuje istočnu i zapadnu Evropu.

- Time su promijenjeni tokovi energije. Elektroenergetski sistem Crne Gore dobio je na stabilnosti, a napajanje potrošača je znatno sigurnije i kvalitetnije ne samo na primorju, već i na sjeveru države. To su samo neki od brojnih benefita koji su u ovom trenutku evidentni - smatraju u CGES-u.

Vrijednost podmorskog kabla, kapaciteta 600 MW, iznosi 127 mil EUR. CGES, po osnovu ugovora sa italijanskom kompanijom Terna, raspolaže sa 200 MW.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.