NavMenu

CTU predložilo mjere podrške za turizam i ugostiteljstvo

Izvor: Mina Ponedjeljak, 05.04.2021. 15:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: alice-photo/shutterstock.com)Ilustracija
Crnogorsko turističko udruženje (CTU) uputilo je Vladi predlog za donošenje hitnog seta mjera podrške s obzirom na, kako je saopšteno, devastirajuće efekte pandemije koronavirusa na sektor turizma i ugostiteljstva.

CTU je pismo uputilo premijeru Zdravku Krivokapiću, kao i ministrima finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja, Milojku Spajiću i Jakovu Milatoviću, navodeći da turistički poslenici predstojeću ljetnju sezonu, koja bi trebalo da bude slamka spasa, dočekuju na izmaku snaga i rubu egzistencije.

Predsjednik CTU, Žarko Radulović, kazao je da je turistička privreda zbog mjera za sprečavanje širenja koronavirusa na udaru od početka prošle godine, ali da su turistički poslenici, zapravo, bez realnih mogućnosti za ostvarivanje prihoda od kraja postsezone, odnosno punih 17 mjeseci.

Iz CTU-a su predložili i sastanak kako bi se došlo do najkonstruktivnijeg rješenja u datim okolnostima.

CTU, među deset mjera za podršku turističkoj privredi, predlaže odgađanje plaćanja poreza i doprinosa na zarade zaposlenih za sve turističke subjekte do stabilizacije epidemiološke i ekonomske situacije, da se nakon prestanka pandemije i normalizacije poslovanja plate u 20 rata.

- CTU predlaže uvođenje moratorijuma na sve kredite turističkih subjekata kod Investiciono razvojnog fonda (IRF) i poslovnih banaka, do stabilizacije epidemiološke i ekonomske situacije, kao i kreiranje povoljnih kreditnih linija kod Fonda za sektor turizma u odnosu na obrtna sredstva i investicije, sa rokom od 15 dana za obradu zahtjeva i donošenje odluke, pri čemu bi negativan odgovor mogao biti dat samo uz pisanu saglasnost i obrazloženje Centralne banke (CBCG) - navodi se u pismu.

Predložene mjere se odnose i na zabranu pokretanja postupaka prinudne naplate i otvaranja stečaja u odnosu na turističke subjekte do stabilizacije epidemiološke i ekonomske situacije, produženje roka za javni poziv za subvencionisanje kamata, kod poslovnih banaka i IRF-a, za kredite turističkih subjekata reprogramirane u prošloj godini i za one koji su reprogramirani ili će to biti ove godine, kao i za kreditne aranžmane za koje je, u naznačenim godinama, produžen grejs period.

- CTU je predložilo i oslobađanje ili značajno umanjenje poreza na nepokretnost za sve turističke subjekte za prošlu i ovu godinu, smanjenje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) i odgađanje plaćanja povremenih potraživanja do stabilizacije epidemiološke i ekonomske situacije - rekli su iz CTU-a.

Među predloženim mjerama su i razmatranje opcije moratorijuma na kredite zaposlenih u sektoru turizma, ali i njihovog svrstavanja u prioritetnu kategoriju za vakcinaciju protiv koronavirusa.

Radulović je kazao da su gotovo sve države svijeta uz mjere zaštite javnog zdravlja kreirale posebne pakete podrške građanima i privredi, stavljajući akcenat na turizam kao jednu od najugroženijih privrednih grana.


- Evropske države su, praktično, suspendovale fiskalna pravila, a finansijske institucije uvidjele da je turističkim privrednicima neophodno omogućiti veću raspoloživost i lakši pristup finansijskim sredstvima - naveo je Radulović.

On je dodao da Vladu doživljavaju ne samo kao nužnog, već i kao prirodnog partnera.

- Opštepoznato je da je turizam stub crnogorske privrede, a samim tim i izvor prihoda za hiljade porodica u Crnoj Gori. Vjerujemo da je jasno da očuvanje turističke privrede nadilazi pojedinačne, političke ili druge interese, jer predstavlja pitanje od opšteg interesa, koje, kao takvo, neposredno ili posredno tangira svakog građanina Crne Gore - rekao je Radulović.

Predložene mjere zasnivaju se i na relevantnim zakonskim propisima.

U CTU smatraju da je neophodna promptna reakcija, jer se od turističkih poslenika traži izdvajanje sredstava koja nemaju, niti se može procijeniti kada će se epidemiološka i ekonomska situacija stabilizovati.

- Vjerujemo da ovo nije borba turističkih poslenika sa pandemijom, već i borba za opstanak kompletne crnogorske privrede. Upravo iz tog razloga, sigurni smo da se ova mučna i neizvjesna situacija može prevazići samo udruženim, timskim djelovanjem države i društva u cjelini - navodi se u pismu.

CTU čine hoteli, restorani, turističke agencije, privatni smještaj, transport, kampovi i zakupci plaža.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.