NavMenu

Prošle godine bez posla ostalo 27% zaposlenih u ugostiteljstvu

Izvor: Mina Ponedjeljak, 05.04.2021. 09:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Iakov Filimonov/shutterstock.com)Ilustracija
Oko 27% zaposlenih u ugostiteljstvu ostalo je bez posla protekle godine zbog koronakrize, saopštio je predsjednik Udruženja ugostitelja Nikola Buzdovan i dodao Vladini paketi pomoći nijesu dovoljni za opstanak.

- Prema anketi koju smo sproveli na 1,5 hiljada osoba, 45% radnika nije primilo nikakvu subvenciju ove godine, što znači da je uslov za dobijanje subvencija neadekvatan - rekao je Buzdovan Dnevnim novinama.

Nova Vlada usvojila je početkom godine četvrti paket pomoći privredi vrijedan 163 mil EUR. Zaposlenima u turizmu i ugostiteljstvu od januara do kraja marta dodijeljena je podrška kroz subvencionisanje 100% minimalne bruto zarade, dok je kroz prošle pakete ta pomoć iznosila 70%.

Omogućena su i odlaganja i reprogram plaćanja poreza i doprinosa na dohodak koji je nastao u drugoj polovini prošle godine. Vlada je odlučila i da smanji cijene zakupa prostora u državnom vlasništvu i odloži obavezu naplate po tom osnovu, kao i da skrati rok povraćaja poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Buzdovan je naveo da su Elektroprivreda (EPCG), Investiciono-razvojni fond (IRF) i Poreska uprava počeli da blokiraju ugostitelje.

- Predložili smo da se što prije napravi radno tijelo u kojem bi bili predstavnici ministarstava ekonomije i finansija, Instituta za javno zdravlje, kao i hotelijera, ugostitelja i turističkih agencija. Cilj je kreiranje poslovnog ambijenta za preživljavanje - rekao je Buzdovan.

On je naglasio i da turističke poslenike treba uvrstiti u prioritetnu grupu za vakcinisanje.

Predsjednik Udruženja ugostitelja naveo je na nedavno održanom sastanku u Privrednoj komori (PKCG) da Vlada treba da poveća subvencije na 250 EUR. Ugostitelji traže i smanjenje poreskog opterećenja na lična primanja u korist zaposlenih na zarade manje od 500 EUR neto.


Zahtjev je i bezuslovni moratorijum na kredite ugostiteljskim kompanijama koje to žele, do stabilizacije ekonomske i epidemiološke situacije, kao i produženje javnog poziva za subvencionisanje kamata kod banaka i IRF-a, kao i kamata za kredite koji su reprogramirani u ovoj godini ili im je produžen grejs period.

Buzdovan je naveo i da ugostitelji traže oslobađanje od plaćanja poreza na nepokretnost za ugostiteljske i hotelske objekte za prošlu i ovu godinu, odlaganje plaćanja obaveza za struju, vodu i odvoz smeća za vrijeme zabrane rada ugostiteljskih objekata, kao i subvencije za zakup poslovnih prostora i komunalija tokom zabrane rada.

Ugostitelji traže i moratorijum na kredite zaposlenih u ugostiteljstvu, produženje mjere smanjenja PDV-a na ugostiteljstvo, oslobađanje od plaćanja obaveza za poreze i doprinose na zarade za vrijeme zabrane rada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.