NavMenu

Bankrotirala Vektra Montenegro

Izvor: Vijesti Subota, 03.04.2021. 10:55
Komentari
Podeli
(Foto: Jat036/shutterstock.com)
Privredni sud je u kompaniji Vektra Montenegro proglasio bankrot, a stečajni upravnik Radojica Grba pokušaće da dugove povjeriocima izmiri prodajom imovine ili cijele firme kao pravnog lica, navedeno je u rješenju Privrednog suda od 31. marta, u koje Vijesti imaju uvid.

U obrazloženju rješenja je navedeno da je stečaj uveden 15. januara ove godine, kao i da niko nije podnio plan reorganizacije u zakonskom roku, zbog čega je sudija Zoran Ašanin po službenoj dužnosti donio rješenje o bankrotu. Navedeno je i da je ovo rješenje donijeto nakon što su spisi predmeta vraćeni iz Specijalnog državnog tužilaštva. Nije precizirano zbog čega je tužilaštvo tražilo spise iz ovog slučaja.

Na rješenje o bankrotstvu žalbu mogu u roku od osam dana podnijeti stečajni upravnik ili odbor povjerilaca.

Vektra Montenegro je nekada bila glavna kompanije biznismena Dragana Brkovića, ali je zbog dugova javni izvršitelji krajem januara ove godine oduzeo ovu kompaniju Brkoviću i ona je postala vlasništvo banke NLB Interfinanz iz Ciriha u Švajcarskoj.

Privredni sud pokrenuo je početkom aprila 2019. takozvani prethodni stečajni postupak protiv Vektre Montenegro na zahtjev Švajcaraca, koji su godinama potraživali oko 55 mil EUR po osnovu nevraćenih kredita.

NLB Interfinanz je preko izvršitelja u ljeto 2019. godine pokušao da preuzme kontrolu u Vektri Montenegro i da registruje novog direktora tog preduzeća, ali je prvostepeno rješenje poništilo tadašnje Ministarstvo finansija.

Kompanija je zbog velikih dugova bila u stečaju i u periodu od 2012. do 2015, ali kroz takozvanu reorganizaciju.


Prema finansijskim izvještajima sa kraja prošle godine, Vektra Montenegro ima ukupne kratkoročne i dugoročne obaveze - dugove od 168 mil EUR, dok je sama vrijednost kompanije negativna i iznosi minus 16,5 mil EUR.

Njen žiro-račun je u neprekidnoj blokadi već skoro pet godina. Na kompaniju se vodi preko 310.000 kvadrata zemljišta, od čega najviše u Pljevljima 220.000 kvadrata, kao i 35.000 kvadrata raznih građevinskih objekata. Sva ova imovina već se nalazi pod zalogama i hipotekama za dugove.

Vektra Montenegro je vlasnik u firmama Vektra Boka i Horizon Logistics, ali su i one u stačaju, kao i Vektre Jakić čiji je račun u blokadi zbog 20 mil EUR. Samo ova Brkovićeva firma za poreze državi duguje 5,2 mil EUR, ali je pitanje da li će se išta od ovog duga moći naplatiti. Prema crnoj poreskoj listi iz novembra prošle godine, sve Brkovićeve kompanije za poreze duguju 19 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.