NavMenu

U planu žičara od Kulen Vakufa do srednjovjekovnog grada Ostrovica - Objavljen poziv za izradu idejnog projekta

Izvor: eKapija Petak, 02.04.2021. 12:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: photopixel/shutterstock.com)Ilustracija
JP Nacionalni park Una planira žičarom da poveže Kulen Vakuf sa srednjovjekovnim gradom Ostrovica kako bi obogatio turističku ponudu.

U skladu s najavljenim planovima juče je objavljen otvoreni postupak za nabavku usluga izrade idejnog projekta za izgradnju žičare, prenosi krupljani.ba.

Rok za prijem ponuda za učešće je 28. april 2021. godine. Nakon izrade idejnog projekta pristupiće se izradi glavnog projekta.

Inače, ovo je ideja koja u javnom preduzeću NP Una postoji već nekoliko godina, ali se zbog nedostatka novca nije mogla realizovati.

Cilj projekta je privlačenje turista na ovu lokaciju, kojima će tako biti olkašan put jer je pješačenje na stari grad Ostrovica vrlo zahtjevno.

- JP Nacionalni Park Una je sagledalo sve prikupljene parametre, te pregledalo imovinsko-pravne odnose u programu rješavanja problema vezanih uz urbanu obnovu povezivanje i poboljšanje učinkovitosti i kvalitete usluga turističke ponude na ovom području, te se odlučila na moderan i učinkovit način povezati ova dva vrijedna lokaliteta - navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Sanacija postojeće komunikacije sa pratećim elementima je bila prva opcija, međutim nakon detaljnije analize i razmišljanja o prednostima i nedostacima atraktivnih ponuda vezanim za ovaj lokalitet, zaključeno je da je izgradnja žičare najbolje rješenje, smatraju u ovom javnom preduzeću.

Navode da se žičare u posljednje vrijeme primjenjuju u sve širem aspektu (u parkovima, opservatorijama, planinarskim parkovima a nevezano više sa zimski turizam).

- Kabine mogu imati najrazličitije oblike ovisno o potrebama, pravokutni, kvadratni ili čak zaobljeni na vrhu. Posebno ističemo primjere primjene ovakve vrste komunikacije za pristup kulturnim dobrima, poput dvorca u Folini. Primjeri služe kako bi se pokazalo i/ili dokazalo kako žičara kao oblik transporta nije ‘prijetnja’ kulturnoj baštini/prirodnom dobru i ne oduzima vrijednost spomenicima kulture, već služi kako bi korisnici mogli obilaziti povijesne građevine bez napora, te iskoristi kao mobilne vidikovce za sagledavanje dijela nacionalnog parka - precizirano je.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.