NavMenu

U sastav berzanskog indeksa MNSE10 uvršteni HTP Mimoza i Port of Adria

Izvor: Mina Petak, 02.04.2021. 11:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: archerix/shutterstock.com)Ilustracija
U sastav berzanskog indeksa MNSE10 su, nakon završene revizije, uvršteni Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Mimoza i Port of Adria, dok se u njegovom sastavu više ne nalaze Republički zavod za urbanizam i projektovanje (RZUP) i Sveti Stefan hoteli.

Iz Montenegroberze je saopšteno da su obavili redovnu reviziju vodećeg indeksa (blue-chip) Montenegroberze, koji precizno mjeri kretanje cijena najreprezentativnijih akcija na berzanskom i slobodnom tržištu.

Sastav MNSE10 indeksa, pored dvije nove kompanije, čine i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Luka Bar, Crnogorski Telekom, Elektroprivreda (EPCG), Jugopetrol, Plantaže, Hotelska grupa Budvanska rivijera i Hipotekarna banka.

- Izbor deset emitenata, čije su akcije ušle u sastav indeksa MNSE10, obavlja se na osnovu rangiranja po koeficijentu likvidnosti. Berza je prilikom odlučivanja o indeksnoj korpi, kao dodatni kriterijum razmotrila finansijsko poslovanje kompanija, kao i njihovo učešće u free float tržišnoj kapitalizaciji - rekli su iz Montenegroberze.

Oni su saopštili da je obavljena i redovna revizija MONEX-a, koji je opšti (benchmark) indeks berze. MONEX ima za cilj da opiše kretanje cijena akcija na berzanskom i slobodnom tržištu.

Nakon završene revizije, u sastav MONEX-a uvrštene su tri nove kompanije, dok se šest preduzeća više ne nalazi u njegovom sastavu.

U sastav MONEX-a su uvrštene Mehanizacija i programat, Centrojadran i Preduzeće za građevinski nadzor i labaratorijsko ispitivanje.

U sastav MONEX-a više se ne nalaze Štamparija Obod, Željeznička infrastruktura (ŽICG), Citadel Group, Novi Prvoborac, Održavanje željezničkih voznih sredstava i Čelebić invest.


Kompanije Štamparija Obod, Citadel Group i Novi Prvoborac se više ne nalaze u sastav indexa MONEX, jer su sa regulisanog, odnosno slobodnog tržišta prešle na MTP ME tržište.

- Revizija indeksa MONEX obavlja se na osnovu podataka o trgovanju u 12-omjesečnom periodu koji prethodi reviziji. Izbor emitenata čije će akcije ući u sastav indeksa obavlja se na osnovu rangiranja po koeficijentu likvidnosti, a uzima se u obzir free float tržišna kapitalizacija - objasnili su iz Montenegroberze.

Berzanski indeksi su najbolji pokazatelji stanja i kretanja cijena akcija na finansijskom tržištu. Oni su pokazatelj cjenovnih promjena akcija, kao i kretanja ukupnog tržišta. Indeksi mogu predstavljati tržište u cjelini ili njegove pojedine segmente.

Redovna revizija MNSE10 i MONEX-a obavlja se dva puta godišnje, i to 31. marta i 30. septembra.
(kraj) sam/nar
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.